Care este rolul crucial al echilibrului energetic și cum s-a schimbat el pentru om.
Prof. dr. Bogdan Timar, medic primar diabetolog, și președintele Societății Române de Diabet a explicat ce este echilibru energetic, ce rol crucial are, și cum a fost schimbat în ultimii 500 de ani.
„Dacă ar fi să ne gândim la modalitatea în care organismul nostru, în linii foarte mari, funcționează din punct de vedere energetic, avem o cantitate de energie necesară pe care o consumă organismul pentru a trăi și a desfășura activitățile curente. Mai exact, este vorba de consumul nostru, de necesarul nostru real energetic, zilnic. Pe de altă parte, avem energia care provine din hrană. În situații normale, firești, am avea nevoie de un aport energetic prin alimentație egal cu necesarul organismului nostru, caz în care ar exista acest echilibru de care vorbim. Vorbim de un echilibru ce ne-ar poziționa pe un trend stabil din punct de vedere al kilogramelor pe care le avem. Ar fi un echilibru care ar genera, cu siguranță, echilibrul energetic al organismului.
Lucrul acesta, de-a lungul istoriei omenirii, era constant, deoarece erau puține situațiile în care persoanele puteau intra în posesia unei cantități mai mari de energie prin hrană, existând o penurie a alimentației. În momentul în care lucrurile s-au schimbat socio-economic și disponibilitatea hranei a crescut, mai mult decât atât, când am văzut că trebuie să depunem un efort energetic mai redus prin prisma consumului de calorii pentru a obține hrana respectivă, vorbim aici în special de activitățile profesionale preponderent sedentare, dezechilibrul acesta s-a accentuat.
Mă pot întoarce în timp spunându-vă că, în urmă cu nu mai puțin de 500 de ani, și nu mă întorc foarte mult pe această linie evolutivă a speciei noastre, care se poate duce, făcând referire la Homo sapiens, undeva la 200.000 de ani în urmă, din punct de vedere economic și social, supraviețuitorii aveau nevoie să depună un exercițiu fizic în cuantum de aproximativ 0,9 kilocalorii prin activitate profesională pentru a intra în posesia unei kilocalorii alimentare”, a spus Prof. dr. Bogdan Timar.
Profesorul dr. Bogdan Timar a fost prezent în emisiunea Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News. Alături de acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate și jurnalistul Val Vâlcu, prof. dr. Bogdan Timar a vorbit despre multe teme de interes asociate diabetului.
VEZI TOATĂ EMISIUNEA AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu