ECDC: Dozele de rapel ar putea reduce cu până la 800.000 numărul de spitalizări din cauza COVID în Europa

Fotbaliștii, OBLIGAȚI să se vaccineze anti-COVID pentru a putea juca, în Brazilia / Foto: Pixabay
Fotbaliștii, OBLIGAȚI să se vaccineze anti-COVID pentru a putea juca, în Brazilia / Foto: Pixabay

Dozele de rapel ar putea reduce viitoarele spitalizări din cauza COVID-19 în Europa cu cel puţin jumătate de milion, a estimat joi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), în condiţiile în care varianta Omicron de coronavirus se răspândeşte într-un ritm fără precedent, relatează Reuters, citat de Agerpres.

"Inocularea unei doze de rapel realizată până în ianuarie ar putea reduce viitoarele internări din cauza variantei Omicron cu 500.000 până la 800.000 de cazuri în Europa", a precizat ECDC.

Cifrele se referă la cele 27 de state membre UE, plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. În prezent, aproximativ 70% din populaţia UE de 450 de milioane de locuitori a fost complet vaccinată şi jumătate dintre aceştia au primit o doză de rapel (booster).

"Extinderea programului de inoculare cu doze booster la toate persoanele vaccinate ar putea reduce numărul spitalizărilor cu alte 300.000 până la 500.000 de cazuri", a mai spus ECDC.

În condiţiile în care cazurile de Omicron în Europa cresc cu o viteză fără precedent, cu rate de infectare de trei ori mai mari decât cele mai semnificative vârfuri înregistrate până acum, multe ţări se pot afla deja la un moment de cotitură, a afirmat UE.

"În timp ce în unele state membre, vârful infectărilor pare să fi fost atins recent, pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat", a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

VEZI ȘI: Moderna a început testele clinice pentru un rapel împotriva Omicron

Moderna a început testele clinice pentru o doză de rapel a unui vaccin conceput special împotriva variantei Omicron

Aceste teste vor include un total de 600 de adulţi, dintre care jumătate au primit deja doua doze de vaccin Moderna cu cel puţin şase luni în urmă, iar cealaltă jumătate au primit nu doar cele doua doze iniţiale, ci şi, cu cel puţin trei luni în urmă, doza de rapel autorizată.

Rapelul specific împotriva Omicron va fi evaluat atât ca a treia, cât şi ca a patra doză

Prin urmare, rapelul specific împotriva Omicron va fi evaluat atât ca a treia, cât şi ca a patra doză. Moderna a raportat, de asemenea, rezultate privind eficacitatea împotriva Omicron a rapelului autorizat anterior.

Potrivit companiei, la şase luni după injecţia de rapel, nivelurile de anticorpi neutralizanţi împotriva Omicron au fost reduse de şase ori faţă de vârful observat la 29 de zile după injecţie, dar au rămas detectabile la toţi participanţii. Aceste date au fost obţinute prin studierea sângelui a 20 de persoane cărora li s-a administrat doza de rapel de 50 de micrograme.

'Suntem liniştiţi de persistenţa anticorpilor împotriva Omicron la şase luni de la rapelul autorizat în prezent', a declarat Stephane Bancel, preşedintele consiliului de administraţie al companiei Moderna, într-un comunicat de presă.

'Cu toate acestea, având în vedere ameninţarea pe termen lung reprezentată de evaziunea imunitară a Omicron, mergem mai departe cu rapelul nostru specific împotriva Omicron', a adăugat el.

Alianţa Pfizer-BioNTech a anunţat, de asemenea, săptămâna aceasta că a început teste pentru propriul vaccin specific împotriva Omicron. Dar Pfizer îşi evaluează formula nu doar ca rapel, ci şi pentru seria iniţială de injecţii la persoanele nevaccinate anterior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel