Doi părinți au dat în judecată Facebook și Instagram pentru dependența fiicei lor

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Potrivit acuzațiilor făcute de părinți împotriva companiei Meta, fiica lor a dezvoltat o dependență care i-a provocat mai multe probleme de sănătate mintală și tulburări de alimentație.

În SUA, părinții unei tinere de 19 ani l-au dat în judecată pe gigantul tehnologic, susținând că fiica ei a dezvoltat de-a lungul anilor o dependență de Instagram care a determinat-o să aibă mai multe probleme de sănătate mintală și tulburări de alimentație.

Părinții tinerei de 19 ani, Kathleen și Jeff Spence, susținuți de grupul juridic Social Media Victims Law Center, au intentat procesul pentru vătămare corporală la Tribunalul Districtual din California.

Soții Spences, originari din New York, susțin că fiica lor Alexis a început să folosească rețelele sociale fără știrea lor la vârsta de 11 ani, așadar cu doi ani mai devreme decât vârsta minimă impusă de Instagram, care este de 13 ani.

”Când Alexis a început să acceseze Instagram fără consimțământul sau știrea noastră, la 11 ani, nu știam ce se întâmplă”, a spus mama fetei. ”Știm doar că fiica noastră disparea. Încet, încet, ne pierdeam copilul încrezător și iubitor, iar ea devenea deprimată, supărată, retrasă”.

Potrivit acuzațiilor aduse de părinți împotriva lui Meta, fata ar fi dezvoltat o dependență de aplicație, care ar fi provocat ”dependență, anxietate, depresie, autovătămare, tulburări de alimentație și, în cele din urmă, tendindință suicidară”.

”Am făcut tot ce am putut”, a spus Kathleen Spence. "O încurajam să coboare jos. Luam cina împreună în familie în fiecare seară. Aveam ieșiri în familie în weekend, dar telefonul și social media erau mereu acolo și nimic din ce făceam nu conta".

Alexis Spence, în vârstă de 19 ani, a declarat, pentru postul american Good Morning America, că și-a creat primul cont de Instagram la vârsta de 11 ani pentru a juca un joc online popular pentru copiii din acei ani.

De-a lungul timpului, feedul contului ei a fost rapid inundat de conținut legat de tulburările de alimentație și autovătămarea.

 

Social Media Victims Law Center susține că clienții lor au fost ”vătămați emoțional și financiar de Meta” 

Momentul de cotitură a venit după Facebook Papers.

Părinții minorei de atunci Alexis au înțeles ce s-a întâmplat cu fiica lor abia în adolescență când anul trecut s-au scurs dezvăluirile denunțătorului Frances Haugen, care au făcut lumină asupra incapacității Meta de a verifica vârsta reală a membrilor, dar și neglijența companiei în ceea ce privește problema dependenței cauzată de platformele sale.

”Faptul că Alexis este aici este cu adevărat un miracol pentru că ne-am luptat din greu pentru ea”, a declarat mama Kathleen Spence. 

Soții Spence sunt reprezentați în proces de avocatul Matthew Bergman, care în februarie a intentat un proces separat împotriva Meta și a unei alte companii de social media în numele unei mame care a acuzat ”designul defect, neglijența și caracteristicile periculoase nerezonabile” ale produselor companiilor care ar fi dus la moartea fiicei sale prin sinucidere.

Bergman, fondatorul Social Media Victims Law Center, a declarat că doar companiile de social media și nu părinții individuali, au instrumentele și responsabilitatea de a face rețelele sociale mai sigure pentru copii.

”Telefoanele sunt omniprezente. Copiii se bazează pe telefoanele lor pentru a-și face temele, pentru a-și primi sarcinile sportive și pentru a ajunge acasă”, a spus Bergman. ”A spune că luarea telefoanelor este o soluție realistă, viabilă, ei bine... nu este”, a mai declarat avocatul.

În plus, față de apelul Instagram pentru a face modificări de produs pentru a face aplicația mai sigură pentru copii, procesul lui Spences cere daune bănești, inclusiv cheltuielile medicale ”trecute și prezente” și daune pentru ”pierderea veniturilor viitoare și a capacității de învățare”.

Vezi și: 

Mai multe familii dau în judecată TikTok după ce copiii lor au murit în timp ce încercau să ducă la capăt o provocare

Familiile a două fete, care se presupune că au murit în urma unei provocări virale TikTok, au dat în judecată platforma de socializare, susținând că algoritmii săi „periculoși” sunt de vină pentru moartea copiilor lor.

Părinții a două fete care au murit în timpul provocării „blackout”, anul trecut, după ce copiii au fost încurajați să se sufoce până leșin, au depus o plângere marți la curtea superioară din Los Angeles.

Reprezentați de Social Media Victims Law Center (SMVLC), o resursă juridică pentru părinții copiilor afectați de dependența și abuzul de rețelele de socializare, aceștia susțin că „algoritmul periculos al platformei, în mod intenționat și repetat”, a împins videoclipuri ale provocării în fluxurile copiilor, stimulându-i pe aceștia să participe la acțiunea care, în cele din urmă, le-a curmat viețile.

„TikTok trebuie să fie tras la răspundere pentru transmiterea de conținut mortal către aceste două fete tinere”, a spus Matthew P Bergman, avocat fondator al SMVLC. „TikTok a investit miliarde de dolari pentru a proiecta în mod intenționat materiale care promovează conținut periculos, despre care și știe că este periculos și poate duce la moartea utilizatorilor săi.” Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel