Mai multe diete populare pot crește riscul de cancer colorectal, potrivit unui studiu.
Dietele sărace în carbohidrați, cum ar fi dieta keto, au crescut în popularitate în ultimii ani, dar mulți experți se întreabă dacă acesta ar putea avea consecințe negative. Tocmai din acest motiv cercetătorii de la Universitatea din Toronto au efectuat recent un studiu pentru a explora modul în care dietele sărace în carbohidrați pot afecta bacteriile legate de cancerul colorectal.
Cercetătorii au folosit șoareci în studiul lor și i-au studiat pe diete cu conținut scăzut de carbohidrați, diete normale și occidentale, alături de diferite tulpini de bacterii. Ei au încercat să afle dacă aceste diete au impact asupra anumitor bacterii și asupra modului în care dietele respective pot contribui la dezvoltarea cancerului colorectal, scrie Medical News Today.
Rezultatele studiului lor au arătat că un tip de Escherichia coli este afectat negativ de dietele sărace în carbohidrați. Oamenii de știință au descoperit că a crescut dezvoltarea polipilor în colon, iar unii dintre aceștia au potențialul de a se transforma în cancer colorectal.
Cancerul colorectal, care apare în colon și rect, este unul dintre cele mai frecvent cancere diagnosticate din Statele Unite. Acest cancer apare la unul din 24 de bărbați și la una din 26 de femei.
Date recente au arătat că în rândul adulților cu vârste cuprinse între 30 și 34 de ani cazurile de cancer colorectal au crescut 71%, iar la adulții cu vârsta cuprinsă între 35 și 39 de ani, acest număr a înregistrat o creștere de 58% din 1999 până în 2020.
„Aceste microorganisme provoacă leziuni ale ADN-ului în celulele epiteliale intestinale fie direct prin producerea de genotoxine, fie indirect prin inducerea mediatorilor inflamatori care dăunează ADN-ului”, au explicat autorii studiului, publicat în Nature Microbiology.
Studiul s-a concentrat pe șoareci care au fost hrăniți cu diete sărace în carbohidrați și fibre, diete obișnuite și diete în stil occidental, care erau bogate în grăsimi și zahăr.
După ce au hrănit șoarecii cu tipurile lor specifice de dietă timp de nouă săptămâni, oamenii de știință au verificat dezvoltarea polipului și apoi au măsurat din nou dezvoltarea acestuia la 16 săptămâni.
Dintre bacteriile și dietele testate, doar combinația dintre dieta săracă în carbohidrați și E. coli a arătat potențialul de a crește riscul de cancer colorectal. Acest lucru este semnificativ deoarece, conform autorilor studiului, E. coli este prezentă în 60% din cazurile de cancer colorectal.
Șoarecii din această combinație au avut un număr mai mare de polipi și tumori, ceea ce poate crește riscul de a dezvolta cancer colorectal. În plus, acești șoareci au prezentat, de asemenea, leziuni ale ADN-ului și alți markeri care duc la un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News