EXCLUSIV  Defrişările, legătură cu viiturile. Gabriela Băncilă, avertisment: Multe păduri au lăsat locul caselor. Acestea sunt efectele

Pădurile au jucat și joacă dintotdeauna un rol esențial în dezvoltarea oricărei comunități, iar acestea sunt de neînlocuit atunci când vorbim de conform urban sau de protecție în fața anumitor fenomene meteo devastatoare.

Acolo unde sunt copaci, temperatura la nivelul solului, chiar și în orașe, este sensibil mai mică. De asemenea, rolul copacilor este esențial în protejarea comunităților, după cum averizează Gabriela Băncilă, șefa Centrului Național de Prognoze Meteorologice, într-un interviu pentru DC News.

”În afară de umbrire, vorbim și de căldura pe care vegetația o absoarbe. Există preocupări, atât la nivel mondial, cât și la nivelul României, în implementarea unor măsuri care să limiteze poluarea, care să facă parte din strategia țării sau a unui oraș de apărare în fața schimbărilor climatice. Nu este suficient să limtăm emisiile de carbon, trebuie să luăm un set de măsuri care să ne ducă la acest deziderat, destul de îndrăzneț considerat de către unii, respectiv acest Pact de Neutralitate Climatică”, ne-a declarat Gabriela Băncilă.

Soluții pentru ”mai mult verde”

În marile orașe, cum este Bucureștiul, soluțiile pentru mărirea zonei verde sunt la început de drum și, cel puțin în acest moment, sunt insuficiente:

”Au apărut mai multe terase în București, care au spații verzi. Se vorbește de acest lucru ca fiind o soluție, iar specialiștii lucrează la a elabora o strategie legată de acest aspect, pentru București. Contează și ceea ce se întâmplă în jur, efectele lipsei pădurilor din jur. Foarte multe zone de pădure au lăsat locul caselor. Este foarte greu pentru anumite zone, în cadrul unui program de împădurire, să găsești teren și să găsești mecanismele legislative să acoperi necesarul pentru zona respectivă. Este un subiect care, din fericire, a început să preocupe toată societatea. Eu sper să ajungem cu zonele verzi, în toate marile orașe, acolo unde ar trebui să fim, pentru a ajunge să avem nu numai confort”, a mai spus șefa CNPM.

Rolul esențial al pădurilor

”Revin și spun despre situațiile care se întâmplă în fiecare vară, respectiv acele viituri rapide! În județul Prahova, anul trecut, o mamă cu copii a fost luată cu tot cu casă de viitură și au murit. Acestea sunt efectele. Trebuie să ne gândim că pădurile, în afară de rolul pe care îl au în acest echilibru legat de cantitatea de dioxid de carbon existentă, au și rol în a ne proteja în situațiile în care își fac apariția aceste ploi importante cantitativ. Dacă versantul este gol....”, a avertizat șefa Centrului Național de Prognoze Meteorologice, Gabriela Băncilă.

Mai multe informații despre mediu și condițiile meteo care există în România și pot fi anticipate, în interviul de mai jos:

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel