De ce nu ar trebui să folosești telefonul înainte de culcare. Efectele negative

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (cottonbro)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (cottonbro)

Utilizarea smartphone-ului înainte de a merge la culcare ne afectează sănătatea mai mult decât credem, iar efectele negative sunt multiple. 

Poate deteriora vederea

Vederea brusc înceţoşată după ore întregi petrecute pe reţelele de socializare este cel mai des întâlnit simptom.

Utilizarea smartphone-ului pentru perioade lungi poate provoca oboseală oculară, cunoscută şi sub denumirea de ochi obosiţi. Pentru protejarea ochilor, se recomandă reducerea luminozităţii ecranului şi evitarea folosirii telefonului prea mult timp. De asemenea, perturbă somnul - la sfârşitul unei zile lungi, multe persoane sunt tentatate să petreacă mai mult timp verificându-şi mesajele sau citind ştirile, scrie Rador.

Dar acest obicei nu este atât de inofensiv pe cât pare. Folosirea telefonului înainte de culcare are efecte negative asupra calităţii somnului. Lumina albastră a smartphone-ului nu afectează doar vederea, ci şi ciclul somn-veghe, care, la rândul său, cauzează probleme de sănătate. Folosirea telefonului în pat poate provoca dureri la nivelul gâtului. Muşchii gâtului se încordează la mişcarea de înclinare a capului pentru a privi ecranul, creând o tensiune musculară care se resimte neplăcut pe parcursul zilei.

Cum să adormi mai ușor

Somnul nu este pentru cei slabi - de fapt, este pentru cei puternici din punct de vedere fizic și emoțional. Din păcate, somnul este destul de greu de obținut atunci când luați în considerare nenumărații factori de mediu care ne împiedică să ne relaxăm noaptea, scrie CNN.

„Uneori au de-a face cu „igiena somnului” precară, cum ar fi somnul prea mult în timpul zilei, consumul de cofeină sau alcool prea aproape de ora de culcare sau derularea telefoanelor în timp ce încercăm să dormim”, spune dr. Sanam Hafeez, neuropsiholog.

În cazul în care aveai nevoie de mai multe motive pentru a-ți dori o calitate mai bună a somnului, dr. Babak Larian, șeful clinic la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles spune: „Noaptea, corpul tău începe efectiv să-și oprească senzorii pentru a-și oferi șansa de a organiza și stoca toți stimulii din ziua respectivă. Această oprire vă permite să reorganizați amintirile și să vă odihniți de toate acele informații acumulate, de aceea trebuie să dormi bine pentru a-ți forma amintiri solide, pentru a învăța bine și pentru a te simți cât mai bine.”

Ce boli poți face dacă nu dormi bine

Dr. Babak Larian susține că somnul oferă, de asemenea, o oportunitate pentru organele tale să se odihnească, astfel încât să poată continua să funcționeze eficient în timp ce ești treaz. Fără un somn adecvat ești predispus la dezvoltarea unor probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, cu un risc crescut de a contracta boli de inimă, boli de rinichi, hipertensiune arterială, diabet sau accident vascular cerebral.

3 aplicații care te pot ajuta să adormi


Acest lucru nu este pentru a vă speria, este pentru a vă da puterea să preluați controlul asupra sănătății voastre. Experții recomandă 20 de produse care vă ajută să vă relaxați noaptea și să vă adormiți: 

1. Calm este o aplicație care oferă meditațiile ghidate, sesiunile de stretching, playlisturi cu muzică relaxantă și povești de somn pentru adulți.

2. Headspace este o aplicație care reprezintă un instrument excelent de meditație pentru începători, care vă pot ajuta cu somnul, anxietatea, depresia și multe altele.

3. FitBit Sense este o brățară care îi ajută pe utilizatori să-și înțeleagă tiparele de somn, astfel încât să poată lua decizii în timpul zilei care le influențează pozitiv somnul.  Arătă cât de mult doarme o persoană în timpul nopții și cât timp a petrecut în somn ușor sau profund, consolidând aceste informații într-un scor de somn. De asemenea, are o alarmă de trezire inteligentă al cărei scop este de a trezi utilizatorii în stadiul ideal de somn.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel