Cum te poți proteja împotriva variolei maimuței. Primele măsuri pe care ar trebui să le iei dacă ai simptome

Sursă foto: cdc.gov
Sursă foto: cdc.gov

Focarele recente de variola maimuței din SUA, Europa, Australia și Orientul Mijlociu i-au derutat pe experții în sănătate și ridică îngrijorări cu privire la o transmitere pe scară mai largă.

Până miercuri, au existat 346 de cazuri confirmate și mai multe suspectate în 22 de țări din afara Africii, unde virusul este endemic, potrivit Our World in Data, citat de CNBC. Acesta marchează prima răspândire comunitară cunoscută a virusului. Înainte de acest focar, cazurile au fost legate de călătorii în regiuni în care virusul este endemic sau animale importate purtătoare de virus.

Majoritatea cazurilor noi s-au răspândit prin contact intim, cu o concentrare deosebită în rândul bărbaților homosexuali. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că oricine ar putea fi expus riscului de a contracta virusul. Copiii, femeile însărcinate și persoanele imunodeprimate sunt considerate în mod deosebit la risc.

Ce măsuri pot fi luate pentru a reduce riscul de a contracta virusul

Deși experții în sănătate sunt de acord că riscurile pentru publicul larg sunt scăzute, există câteva măsuri de precauție care pot fi luate pentru a reduce riscul de a contracta virusul. Recomandările de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, Serviciul Național de Sănătate din Regatul Unit și OMS includ:

- Evitați să intrați în contact cu persoane recent diagnosticate cu virusul sau cu cele care ar fi putut fi infectate;

- Purtați o mască dacă sunteți în contact strâns cu cineva care are simptome;

- Folosește prezervativ și fii atent la simptome dacă ai schimbat recent partenerii sexuali;

- Evitați să intrați în contact cu animalele care ar putea fi purtătoare de virus. Acestea includ animalele bolnave sau moarte și în special cele cu antecedente de infecție, cum ar fi maimuțele, rozătoarele și câinii;

- Practicați o bună igienă a mâinilor, mai ales după ce intrați în contact cu animale sau oameni infectați sau suspectați că sunt infectați. De exemplu, spălați-vă mâinile cu apă și săpun sau folosiți un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool;

- Folosiți echipament individual de protecție atunci când aveți grijă de pacienți cu infecție confirmată sau suspectată de variola a maimuței;

- Mâncați numai carne care a fost gătită bine;

Variola maimuței poate fi transmisă și prin intermediul suprafețelor și materialelor, așa că este înțelept să evitați să intrați în contact cu materiale care au fost în contact cu un om sau un animal bolnav.

Ce să faci dacă ai simptome

Dacă bănuiți că ați contractat variola maimuței, ar trebui să vă izolați de alte persoane și să solicitați imediat sfatul medicului.

Simptomele inițiale ale variolei maimuțelor includ febră, dureri de cap, dureri musculare, umflături și dureri de spate. Erupțiile cutanate și leziunile apar de obicei pe față, mâini, picioare, ochi, gură sau organe genitale în decurs de una până la cinci zile. Aceste erupții cutanate se transformă în umflături înălțate și apoi în vezicule, care se pot umple cu lichid alb înainte de a se usca sau a se rupe.

Multe dintre simptomele virusului pot fi ușor confundate cu alte boli, cum ar fi varicela, herpesul sau sifilisul, de aceea este importantă confirmarea medicală. Dacă sunteți diagnosticat cu variola maimuței, va trebui să vă izolați până când virusul a trecut. Boala este de obicei ușoară și majoritatea oamenilor se recuperează în decurs de 2 până la 4 săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel