Cum mâncăm de Sărbători. De ce trebuie să alegem murăturile în saramură și nu în oțet, lângă friptură. Lygia Alexandrescu: Este extrem de important pentru sănătatea ficatului

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Nutriționistul Lygia Alexandrescu a explicat cum trebuie să mâncăm, de Sărbători, ca să nu ajungem al spital.

"Să fie bogat meniul de legume, pentru că mai avem ridichie, mai avem gulie şi tot ce este amar, în aşa fel încât, mai târziu, să nu ne fie greaţă şi să nu avem probleme cu balonarea, constipaţie, stare generală proastă. Foarte important este să divizăm tot ce avem, toate bunătăţile care este firesc să fie consumate în această perioadă, pe mai multe mese. Dimineaţa, putem încerca aperitive, în cantități mici, legume multe şi chiar şi un pic de fibră, asta însemnă 30-40 de grame de pâine integrală. Apele minerale ajută mult - cele care au magneziu - pentru că ajută golirea gastrică. 

Murăturile în saramură, importante pentru ficat

Încercăm să avem, la friptură, murături cu adevărat murate şi aici mă refer la cele în sare, nu în oţet, care sunt doar conservate. Sarea presupune fermentația. Asta înseamnă acid lactic, adică probiotic - o minune cu adevărat prezentă în colonul nostru, acum când vin avalanşele de carne, mai ales dacă s-a ţinut post. Murături în saramură - varza murată este vedeta sezonului, care are foarte mult aminoacid, extrem de important pentru sănătatea ficatului în această perioadă

De asemenea, încercăm ca aceste cantităţi pe care le consumăm să fie decente, rezonabile, adică nu mai mult de două sau maxim trei feluri la masa de prânz, că atunci este pofta cea mai mare, în ziua de Crăciun. Și dulciurile încercăm să le mâncăm separat, la două trei ore după masa principală. Este vorba şi de alcool - să încercăm vinurile un pic mai seci, cele acre, nu foarte dulci, nu cu indice glicemic mare şi să contorizăm foarte bine porțiile - nu turnăm vin într-un pahar care nu este încă golit. Ceaiurile - putem preveni cu un ceai de chimen, dimineaţa, sau de anason, sau de salcâm senzaţia de preaplin, de balonare care ar putea să apară în a doua jumătate a zilei", a spus Lygia Alexandrescu, la Antena 3.

Vezi și: Ce faci dacă ai mâncat prea mult. Remedii pentru disconfortul abdominal: Stai puțin aplecat înainte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel