Cum funcționează noul dispozitiv care reduce pofta de mâncare

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Un grup de cercetători a dezvoltat un tratament bazat pe stimularea creierului care reduce atacurile de foame necontrolate la cei care suferă de tulburări de alimentație.

Tulburările de alimentație (DCA) sunt în creștere. Se estimează că în jur de 700 de milioane de oameni (9% din populația lumii) suferă de această afecțiune, conform datelor ANAD 2021.

Printre cele mai comune DCA se numără Tulburarea de alimentație excesivă (BED)cu o prevalență estimată la 40%, față de 10-15% pentru bulimia nervoasă și 5-10% pentru anorexia nervoasă. Este rară în populația generală (2-3%), dar foarte frecventă în populația obeză (20%). Studii recente au încercat să investigheze semnalele neuronale (sistemul nervos) asociate cu poftele alimentare care caracterizează BED, dar în ciuda eforturilor de cercetare, până în prezent nu s-a găsit o strategie care să fie capabilă să inhibe apariția poftelor de foame necontrolate și să vindece pacienții.

Cu toate acestea, o nouă speranță pentru pacienții obezi și BED provine dintr-un studiu realizat de cercetătorii de la Perelman School of Medicine de la Universitatea din Pennsylvania.

Cercetatorii au dezvoltat un mic dispozitiv care monitorizează activitatea creierului legată de pofta de mâncare și răspunde stimulând-o electric. Dispozitivul a arătat rezultate promițătoare într-un studiu clinic pilot pe doi pacienți cu tulburare de alimentație excesivă (BED), potrivit Today.

Ce este Binge Eating Disorder

BED (Tulburare de alimentație excesivă) se manifestă prin episoade în care cantități mari de alimente sunt consumate într-un timp relativ scurt. Suferinzii simt că își pierd controlul asupra a ceea ce și cât de mult mănâncă. Aceste crize de supraalimentare compulsive (creșterea apetitului necontrolat) sunt precedate de pofte pentru anumite alimente, însoțite de un puternic disconfort psihologic și urmate de un sentiment de vinovăție și rușine, care deseori duc la a mânca singur sau în secret. 

Studiul pilot

Noul studiu realizat de Halpern și colegii săi a vrut să testeze modul în care dispozitivul funcționează la oameni. Cercetătorii au implantat astfel dispozitivul de stimulare a creierului la doi pacienți cu BED cu obezitate severă (Robyn Baldwin, 58 de ani și Lena Tolly, 48 de ani).

Dispozitivul, implantat chirurgical sub scalp, are fire care trec prin craniu până la nucleul accumbens din fiecare emisferă a creierului. Oamenii de știință au observat apariția unui semnal caracteristic de joasă frecvență în nucleul accumbens.

Stimularea creierului a redus pofta de mâncare

În următoarea fază a studiului, dispozitivele de stimulare a creierului au furnizat automat stimulare electrică de înaltă frecvență nucleului accumbens ori de câte ori au apărut semnale legate de pofta de mâncare. Stimularea a avut ca scop întreruperea acestor semnale. Pe parcursul unui tratament de șase luni, pacienții au raportat o reducere marcată a pierderii controlului și a numărului de episoade de alimentație excesivă: fiecare a pierdut și mai mult de 11 kilograme. 

”Acesta a fost un test preliminar prin care au vrut în primul rând să evalueze siguranța dispozitivului, dar cu siguranță beneficiile clinice pe care le-au experimentat acești pacienți sunt cu adevărat impresionante și incitante”, a spus autorul principal al studiului, Casey Halpern.

Dispozitivul pare să fi schimbat și preferințele alimentare ale pacienților. Baldwin, care obișnuia să tânjească la alimente dulci, a preferat alimentele sărate după tratament. Tolly, care se trezea uneori mâncând unt de arahide direct din borcan, acum nu mai avea poftă de el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel