Dr Raluca Mititelu a vorbit la interviurile DC NEWS și DC MEDICAL despre medicina nucleară, de la diagnostic la tratament.
Făcând referire la cele două investigații SPECT și PET-CT, medicul Raluca Mititelu a explicat ce presupun acestea.
"Sunt două investigații care folosesc amândouă radioizotopi.
La SPECT se poate folosi acest echipament când izotopul respectiv emite o singură cuanta gamma, un singur fotol. E emisie monofotolică.
Deci anumiți izotopi pot fi detectați cu echipamentul SPECT, alți izotopi pot fi detectați cu echipamentul PET. De principiu, fac parte tot din imagistica asta radionuclidică. În fapt, echipamentele care detectează această emisie sunt un pic mai sofisticate, pentru că au niște softuri care să recunoască detecția în coincidență, e mai greu. Se face achiziție din 3D, e puțin mai laborios și a necesitat o dezvoltare tehnică un pic mai importantă și mai complicată.
Mai mult decât atât, în ambele situații s-au dezvoltat echipamente hibride. De asta se cheamă PET-CT, pentru că are un echipament CT încorporat. Dar și SPECT-CT poate să existe.
Adică ai un tomograf încorporat, tomograful care face un fel de radiografie, dar pe secțiuni și datorită faptului că face radiografia pe secțiuni, practic acel tomograf îți arată tomografia zonei.
Noi cu ajutorul acestor substanțe vedem un traseu metabolic. Eu nu pot să văd inima sau unde e plămânul, ci doar pe unde se duce acea substanță. Ca să văd structura anatomică am nevoie de un echipament care să facă secțiuni, care să-mi arate structura anatomică. Ulterior, aceste imagini sunt difuzate. Sistemul fiind hibrid, practic se face înregistrarea odată, atât a detaliilor de anatomie, cât și a proceselor metabolice. Fiind înregistrat o dată, nu mai ai problemele astea de nepoziționare, de biologie deosebită și atunci lucrurile stau mult mai bine", a declarat dr. Raluca Mititelu, la Interviurile DC NEWS și DC MEDICAL.
Medicul Raluca Mititelu vorbește despre modul în care medicina nucleară s-a dezvoltat în România și care sunt actualele beneficii.
„Acum este un pic mai bine, dar a fost o perioadă în care a fost copilul sărac al medicinei din România. S-au desființat laboratoare, oamenii foarte bine pregătiți au emigrat. Ajunsesem la un moment dat când tinerii medici plecau pentru că nu mai aveau unde să se angajeze. Necesită un echipament destul de scump și niște dotări speciale pentru radio-protecție, drept pentru care, foarte multe spitale ori nu și-au permis, ori nu au înțeles ce se întâmplă, pur și simplu au dorit să desființeze aceste laboratoare", a spus Raluca Mititelu.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu