CSM: Numirea lui Pivniceru ca ministru fără avizul Consiliului, ilegală

csm
csm

În urma solicitării premierului Victor Ponta către Consiliul Superior al Magistraturii și ÎCCJ, prin  care le cere sprijinul pentru ca Mona Pivniceru să fie detaşată la Ministerul Justiţiei, pentru a ocupa funcţia de ministru, Consiliul  avertizează că învestirea într-o funcţie de demnitate publică a unui judecător, a cărei detaşare nu a fost admisă de către CSM, este ilegală, generând o stare de incompatibilitate pentru magistratul în cauză.

[caption id="attachment_218058" align="alignleft" width="310"] Foto: Mediafax[/caption]

"După cum ştiţi, Ministerul Justiţiei nu are în prezent un ministru numit. Prin revocarea din funcţia de ministru al justiţiei a domnului Titus Corlăţean, asigur interimatul acestui minister. Am considerat că titular al Ministerului Justiţiei ar putea fi desemnată doamna judecător Mona-Maria Pivniceru, în prezent judecător la Secţia civilă şi de proprietate intelectuală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În confonnitate cu prevederile articolului 58 alin. (1) din Legea 30312004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, astfel cum a fost modificată prin OU 50/2006, vă solicităm sprijinul în vederea detăşarii doamnei judecător la Ministerul Justiţiei, pentru a ocupa funcţia de ministru. Durata detaşării o apreciem ca fiind de un an", se arată în scrisoarea premierului  către preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Livia Doina Stanciu.

Aceleaşi puncte de vedere sunt prezentate şi în scrisoarea transmisă preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Alina Ghica, cu rugămintea de a dispune detaşarea Monei Pivniceru la Ministerul Justiţiei în vederea ocupării funcţiei de ministru, pe o perioadă de un an.

  "Miercuri, 8 august 2012, a fost înregistrată la Consiliul Superior al Magistraturii solicitarea domnului Victor Ponta, prim-ministru al Guvernului României, de detaşare a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru la Ministerul Justiţiei, în vederea ocupării funcţiei de Ministru al Justiţiei, funcţie de demnitate publică numită pe o perioadă de un an", arată CSM.

 "Având în vedere interesul generat - în rândul opiniei publice şi a mass-media - de recenta nominalizare la funcţia de Ministru al Justiţiei a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru, membru ales - demisionar- al CSM, Biroul de Informare Publică a prezentat aspecte de ordin procedural - legal privitoare la modalitatea de derulare a unei astfel de proceduri, în considerarea calităţii de magistrat a doamnei Mona Maria Pivniceru.

 "Potrivit art. 51 alin. (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin demisie încetează calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii", arată sursa citată.

 Pentru a deveni efectivă şi pentru a produce efecte juridice, respectiv pentru ca doamna judecător să revină în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar locul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii să devină vacant, este necesar ca Plenul Consiliului să ia act de demisia doamnei judecător din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

 Potrivit calendarului de şedinţe publice al Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, acesta se poate întruni, în condiţii de cvorum, în perioada 20-24 august 2012.

 Ulterior adoptării de către Plen a hotărârii prin care va lua act de demisie, în conformitate cu dispoziţiile art. 58 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 40 lit. a) din Legea nr. 317/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Secţia pentru judecători a Consiliului va analiza solicitarea de detaşare a doamnei judecător la Ministerul Justiţiei, în vederea numirii în funcţia de Ministru al Justiţiei.

 Numirea într-o funcţie de demnitate publică a unui judecător în funcţie, fără ca acesta să fi fost detaşat de Consiliul Superior al Magistraturii, în prealabil, în acest scop, contravine dispoziţiilor art. 125 alin. (3) din Constituţia României, republicată şi ale art. 5 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi generează o situaţie de incompatibilitate pentru magistratul respectiv, arată comunicatul CSM.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel