Croația va impune certificatul COVID-19 pentru angajații din sănătate și din sectorul asistenței sociale

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Începând de săptămâna viitoare, Croația va implementa obligativitatea certificatului COVID-19 în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății.

Croaţia va impune începând de săptămâna viitoare tuturor angajaţilor din sănătate şi din sectorul asistenţei sociale să se vaccineze împotriva noului coronavirus sau să prezinte rezultate negative la teste COVID-19, a anunţat marţi ministrul Sănătăţii din această ţară, relatează Reuters.

"Celor care nu vor să se vaccineze sau să se testeze şi care nu au trecut prin boală nu li se va permite să vină la locurile lor de muncă şi ei nu vor putea să îşi câştige salariile", a anunţat Vili Beros, ministrul croat al Sănătăţii, citat de postul public de televiziune din Croaţia.

De asemenea, certificatele COVID-19 vor fi solicitate începând din 4 octombrie şi pentru pacienţii care nu necesită tratamente de urgenţă. Marţi, Croaţia a raportat 1.061 de cazuri noi de COVID-19 şi opt decese asociate acestei maladii.

Numărul infectărilor a crescut în ultimele săptămâni în această ţară. În prezent, în Croaţia există 7.100 de cazuri active, iar 738 de persoane sunt spitalizate, scrie Agerpres.

Proiect lege în România: Medici fără certificat verde COVID-19, suspendați. Ministerul Sănătății, explicații

Ministerul Sănătății a postat în transparență decizională proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă,  pentru personalul din cadrul unor unități publice și private.

Conform documentului, personalul din cadrul unităților sanitare cu paturi publice și private au obligația să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfășurării activității.

Certificatul trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiții:

a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;

b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2; 

c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.

“Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgență. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical. Sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important în dețin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătății

Personalul medical suportă testarea

Personalul din cadrul unităților publice care nu prezintă rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 va suporta costurile privind testarea, excepție fiind categoria de personal care face dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare, caz în care costurile de testare vor fi suportate de către angajator. 

Pentru unitățile private costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 vor fi suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie de către angajați, fie de către angajator.

În cazul în care personalul medical nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se reglementează suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile a contractelor în baza cărora își desfășoară activitatea (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel