Covid-19. Rafila: Eu cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie

Sursa foto: Facebook Alexandru Rafila
Sursa foto: Facebook Alexandru Rafila

 Alexandru Rafila a spus când crede că vom reveni la normal.

Invitat la TVR1, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dă mari speranțe economiei și spune, marți seara, că este posibil ca de la sfârșitul lunii martie să revenim la normal și să nu mai fie nevoie de prelungirea stării de alertă. El nu exclude posibile noi tulpini în toamnă, informează Mediafax.

„Eu cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată și nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viața economică și socială și trebuie să ne pregătim pentru acest lucru. Eu am avut foarte multe întâlniri cu reprezentanții diverselor industrii: turism, Horeca, marii retaileri, mari investitori din România. Toți își doresc predictibilitate, o discuție sinceră care să facă posibilă repornirea economiei și cred că spre sfârșitul lunii martie putem avea discuții foarte serioase, încât oamenii să știe ce au de făcut în lunile următoare”, a spus ministrul Sănătății.

Revenirea la normalitate trebuie să fie un deziderat al tuturor, a subliniat ministrul.

„Nu se poate nimeni angaja. Modul în care evoluează un agent patogen câteodată este imprevizibil și biologia este o știință care întotdeauna este surprinzătoare. Asta nu înseamnă că noi nu ne gândim foarte serios la situația în care, începând cu această primăvară, putem să revenim la normal din punct de vedere economic și să avem o discuție foarte serioasă încât fiecare să știe ce are de făcut. Aici am discutat și mi s-a părut extrem de important: toți reprezentanții diverselor sectoare economice sunt conștienți că succesul revenirii la normal depinde de modul în care se vor comporta ei și, bineînțeles, populația”, a mai spus Rafila.

Potrivit lui Alexandru Rafila, dacă vor apărea tulpini cu o patogenitate mai mare, acestea vor fi mult mai puțin transmisibile. Atunci vor fi pericole pentru anumite categorii de persoane la risc, care vor trebui să înțeleagă că este nevoie să se vaccineze.

Din 1 februarie s-au schimbat regulile de călătorie în Uniunea Europeană. Certificatul digital, care atestă vaccinarea, este valabil doar în anumite condiţii şi e necesară doza booster. Mulţi români care lucrează în străinătate sau au vacanţe planificate în vestul Europei s-au grăbit să facă şi a treia doză de vaccin anti-COVID. În ţara noastră, aproape 2,4 milioane de oameni au şi booster-ul administrat.

”De la începutul lunii februarie trebuie să ne adaptăm și să utilizăm pentru circulația internațională, nu în interior, un certificat care este valabil cu 3 doze sau 2 doze după caz. Deci cetățenii din Uniunea Europeană trebuie să aibă un certificat care să includă vaccinarea cu trei doze în cazul în care au încheiat schemă de vaccinare cu mai multe de 270 de zile anterior. Vestea bună dacă vreți este că toți acești cetățeni ai Uniunii Europene care posedă un astfel de certificat probabil că vor fi scutiți la nivelul Uniunii, așa este recomandarea, atât de carantină cât și de testare”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Informare COVID-19, Grupul de Comunicare Strategică, 1 februarie, ora 13.00

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 40.018 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 19.887 mai mult decât în ziua anterioară. 4.123 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Până astăzi, 60.122 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 31.01.2022 (10:00) – 01.02.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 97 de decese (56 bărbați și 41 femei), dintre care 2 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Harghita, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman,Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 97 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă  20-29 ani, 1 la categoria de vârstă 40-49 ani, 8 la categoria de vârstă 50-59 ani, 24 la categoria de vârstă 60-69 ani, 29 la categoria de vârstă 70-79 ani și 34 la categoria de vârstă peste 80 ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

Din totalul de 97 de pacienți decedați, 75 au fost nevaccinați și 22 vaccinați. Pacienții vaccinați aveau vârsta cuprinsă între grupele de vârstă 20-29 ani și peste 80 ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.

Au fost raportate 2 decese anterioare intervalului de referință, survenite în luna ianuarie 2022, în județele Ialomița și Mureș.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 9.981, cu 200 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 937 de persoane, cu 34 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 937 pacienți internați la ATI, 790 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 823 sunt minori, 802 fiind internați în secții, cu 59 mai puțin decât în ziua anterioară și 21 la ATI, cu unul mai mult decât în ziua anterioară.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 11.828.441 de teste RT-PCR și 7.403.231 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 36.146 de teste RT-PCR (20.492 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 15.654 la cerere) și 86.494 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 194.011 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.809 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 96.995 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 24 de persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel