COVID-19, PATRU scenarii INCREDIBILE de răspândire. Cum oprim virusul?

Cercetătorii americani au făcut o simulare pe un virus asemănător cu COVID-19 și au realizat patru scenarii incredibile. Iată la ce se referă și care este soluția ideală de a opri contaminarea la nivel mondial.

Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 crește pe zi ce trece în întreaga lume, în ciuda măsurilor drastice luate de majoritatea statelor, iar întrebarea "când se va termina acest coșmar" stă pe buzele tuturor.

Ei bine, specialiștii americani au realizat pentru Washington Post 4 scenarii de răspândire a virusului,  în funcţie de măsurile adoptate de autorităţi, iar totul este matematică pură, motiv pentru care, singura soluție prin care virusul ar putea lua sfârșit, indiferent de măsurile statelor, este doar distanțarea socială, adică limitarea drastică a ieșirilor, a contactului dintre oameni și respectarea izolării.

Astfel, cercetătorii au făcut o simulare cu un virus imaginar, pe care l-au numit "Simulitis", dar care are aceleași caracteristici cu COVID-19. 

Citește și: Medicamente COVID-19. Paracetamolul, bun sau rău? Adrian Grecu EXPLICĂ

Scenariul 1


Prima simulare a fost făcută pe o populație de 200 de locuitori. Într-o imagine oglindă, toți locuitorii se mișcă aleatoriu, fără nicio restricție. Dacă unul dintre ei este bolnav, acesta îi va infecta rapid și pe cei din jurul lui, doar printr-un singur contact. 

Astfel, curba evoluţiei epidemiei creşte rapid şi apoi scade brusc după ce toată lumea a fost infectată.

Dacă ar fi să facem testul pe o populație de 300 milioane de persoane, cât are SUA, curba infectării s-ar putea prelungi pe o perioadă extrem de mare înainte să înceapă să scadă. 

Scenariul 2

 

Impunerea unei carantine ca în provincia Hubei din China este aproape imposibilă la noi și asta pentru că mereu vor exista oameni care nu vor respecta regulile de izolare și măsurile autorităților și vor fi oameni care vor fi nevoiți să iasă din zona de izolare. 

Pentru că separarea oamenilor de familii sau interzicerea acestora să nu meargă la serviciu nu sunt soluții bune, analiza arată că viteza răspândirii viruslui scade, dar numărul cazurilor de îmbolnăvire rămâne mare. 

Scenariul 3

Au fost luate în calcul și alte forme de împiedicare a răspândirii acestui virus. Experţii în sănătate recomandă, peste tot în lume, în acest moment, evitarea adunărilor publice şi limitarea deplasărilor neesenţiale.

Astfel, cu cât suntem mai puţin mobili şi interacționăm mai puţin unii cu alţii, cu atât virusul are mai puţine şanse de a se răspândi, dar bineînţeles că şi în acest scenariu, unii oameni vor ignora regulile.

În acest caz, avem o rată a îmbolnăvirilor ceva mai mică, dar care se întinde şi pe o perioadă mai lungă.

Scenariul 4

Ultimul scenariu prezintă soluția ideală și anume distanţarea socială drastică care ține mai mulţi oameni sănătoşi.

Închiderea locurilor publice este măsura care ne-ar ajuta mai mult să păstrăm distanțarea socială, iar asta se întâmplă deja în foarte multe ţări afectate care au închis restaurantele, barurile, teatrele şi alte asemenea localuri, inclusiv România.

Specialiştii au simulat ce se întâmplă atunci când autoizolarea este respectată, iar graficul arată că răspândirea virusului evoluează dacă doar unul din 8 oameni încă circula liber. Așa vor exista mai puţini bolnavi şi o perioadă mai mică de epidemie.

Mesajul acestor scenarii este unul singur, pe care toată lumea ar trebui să-l respecte cât de mult de poate în această perioadă delicată: Stați acasă!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel