Adriana Pistol, directorul Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a făcut astăzi mai multe declarații de presă cu privire la valul patru Covid-19.
Adriana Pistol, directorul Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a vorbit despre creșterea alarmantă a infectărilor cu virusul SARS-CoV-2, în special cu tulpina Delta, scrie romaniatv.net.
”Peste o treime dintre cazurile nou infectate s-au înregistrat în Bucureşti, Timiş, Cluj, Ilfov şi Iaşi. Cele mai multe decese – 28% -s- au înregistrat în judeţele Suceava, Bistriţa Năsăud, Bucureşti, Maramureş şi Botoşani. De la începutul pandemiei şi până în prezent, 86% din decese au fost înregistrate la persoane cu vârste de peste 60 de ani şi dintre acestea 94,5% aveau cel puţin o altă boală cronică. În ultimele două săptămâni, singurul tip de tulpină identificată prin secvenţiere este numai tulpina delta. Încă o dovadă a faptului că se transmite accelerat şi la nivel comunitar”, a declarat Adriana Pistol, directorul Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP.
”Nicio estimare nu poate să fie decât într-un anumit grad realistă. (…) Ea este dependentă de toate măsurile pe care fiecare dintre noi ni le vom luam. Ca ea să nu fie atinsă, ar trebui să limităm circulația persoanelor noi înșine, nu trebuie să vină să ne spună nimeni ce să facem. Să ne limităm activitățile care ne duc în contact cu multe persoane, să evităm aglomerația, să purtăm masca și în exterior, nu doar în interior și eventual să alegem să ne vaccinăm. Depinzând de aceste lucruri, această estimare va fi sau nu atinsă. Dacă nimic din aceste lucruri nu se va întâmpla, această estimare poate să fie depășită”, a mai declarat Pistol.
Adriana Pistol a mai vorbit și despre condițiile în care sunt carantinaţi copiii aflaţi într-o clasă în care s-a depistat un caz pozitiv.
”Una este testarea care poate fi făcută în situaţia în care vorbim de contacţii unui caz confirmat, altceva este testarea care nu mai este necesară pentru copiii până la 12 ani pentru a putea participa la anumite tipuri de activităţi, cum ar fi activităţi sportive, socio-culturale sau înot la piscină. Pentrui aceşti copii, era necesar certificatul verde, pentru copiii sub 12 ani, ei pot să desfăşoare aceste activităţi fără certificat verde. Dacă a fost contact direct, dacă a fost în aceeaşi clasă, aceste lucruri se constată în urma anchetei epidemiologice făcute de DSP şi de şcoală. După ce se stabilesc contacţii direcţi, aceştia sunt carantinaţi. Ceilalţi copii doar vor învăţa în sistem online, fără să fie carantinaţi. Fiecare dintre copii trebuie urmărit. În situaţia în care dezvoltă simptome, trebuie anunţat şi solicitată testare. Dacă nu are simptomatologie, în ziua a opta poate solicita şcolii că doreşte să facă un test. Testarea se organizează la nivelul şcolii. Merge la şcoală, se testează şi dacă e negativ, poate să meargă fizic mai devreme decât cele 14 zile”, a declarat medicul Adriana Pistol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu