Coronavirus, măsuri UE. Grapini: Pe mine m-au înjurat unii. Un coleg german a făcut acelaşi lucru

Maria Grapini FOTO Agerpres
Maria Grapini FOTO Agerpres

Europarlamentarul Maria Grapini a vorbit despre măsurile care se iau la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește economia țărilor afectate de coronavirus, inclusiv România.

"Eu, pe 10 martie, în plenară, am cerut instituţiilor europene să decidă măsuri armonizate. Iată că nu s-a întâmplat aşa. Fiecare stat a luat măsuri după interesul propriu, nu ca o uniune, nu ca o piaţă internă. După părerea mea, nu este suficient să primim bani. De zeci de ani, s-au creat aceste lanţuri tehnologice şi comerciale între statele membre în această piaţă unică, cu circulație unică, fără taxe şi cu aceleaşi condiţii de circulaţie a produselor, încât, acum, dacă fiecare stat decide el ce exportă, ce importă - cum a făcut Germania în relaţia cu Italia - atunci statele rămân dezechilibrate. Adică, fermierii noştri nu vor mai putea să vândă laptele pentru că producătorii nu mai au ambalaje, producătorii din domeniul mobilierului sau autoturismelor nu mai au ce face cu subansamblele.

"Problema este mult mai profundă"

De aceea, în scrisoarea pe care am trimis-o, în primul rând în 12 martie Guvernului României, am cerut să facă o notificare la Comisie pentru cele 37 de miliarde puse la dispoziţie pe această criză sanitară şi urmată de o criză economică. Pe de altă parte, să facă notificare la Comisia Europeană pentru eliminarea condiţiei de deficit de 3%. După care, un set de măsuri economice pe care eu le văd, consultându-mă cu patronatele, şi pe care nu le regăsesc în propunerile vehiculate de presă. Pentru că nu este vorba despre o amânare a plății sau a depunerii TVA-ului. Problema, aici, este mult mai profundă. Sunt necesare măsuri pe termen mediu luate din punct de vedere al fiscalităţii, din punct de vedere al costurilor de producere, de repornire a producţiei care, acum, într-o lună, sigur se va diminua", a declarat Maria Grapini la Antena 3.

"Pe mine m-au înjurat unii"

"Legat de cealaltă responsabilitate a Comisiei, nu au dat dovadă de coerență şi de aceea am dat drumul astăzi la scrisoare către cei trei preşedinţi. Dar pe noi ne reprezintă, în Consiliu, domnul preşedinte, nu domnul prim-ministru. Deciziile, acum, în această situaţie de criză, s-au luat în Consiliu de către cei 27 de şefi de state şi de guverne. Eu sunt curioasă, ca cetăţean, acum: preşedintele nostru s-a dus cu vreo propunere pentru România în Consiliu? Vicepreşedintele Comisiei de Transport din Parlament este german. Pe mine m-au înjurat unii că îndrăznesc că critic Uniunea Europeană. Eu sunt proeruopeană, dar trebuie să vedem dacă în criză funcţionează sau nu solidaritatea şi Uniunea Europeană. Acest coleg din Germania a făcut acelaşi lucru. A cerut soluţii coerente în domeniul transporturilor pentru a nu bloca economia statelor membre", a mai spus europarlamentarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel