EXCLUSIV  Coincidențe POLITICE legate de coronavirus. Trei epidemii: 1996, 2009, 2020

În toamna anului 1996, o ciudată epidemie lovea Bucureștiul. Din întâmplare, Centrul de Cercetări Medico-Militare avea câteva kituri de testare, fiindcă armata fusese în Kuweit și Somalia. 

Astfel, se află că era vorba despre o epidemie cu virus West Nile, transmisă de țânțarii din parcuri sau din subsolurile inundate ale blocurilor. Primarul Victor Ciorbea, însă, decisese deja închiderea școlilor, înainte de a se afla ce provoacă îmbolnăvirile de meningită. Că elevii stăteau la școală sau acasă, soluția tot desțânțîrirea era. Dar primarul punctează pentru CDR și în decembrie ajunge prim-ministru. Până la urmă, chiar dacă măsurile nu sunt cele mai potrivite, în caz de panică lumea așteaptă ca politicienii să ia anumite măsuri. Efectul placebo funcționează și la nivel de societate, nu doar de individ.

În aprilie 2009, la granița dintre SUA și Mexic izbucnește o altă criză: H1N1, așa numita gripă porcină, care se răspândește pandemic, în următoarele luni. Președintele Obama așteaptă însă jumătate de an până se hotărăște să declare urgență de sănătate publică. Nimeni nu-l critică. Presa îl adusese în triumf la Casa Albă. Corporațiile, care abia ieșiseră din criza economică, nu doreau să se clatine corabia.

Trump a acționat rapid: a alocat fonduri pentru intervenție și pentru cercetare (vaccin, medicamente), politica lui de relocare a fabricilor în SUA este o soluție avant la lettre pentru criza medicamentelor din China etc. Criticile  presei main-stream sunt însă extrem de dure. Practic, e găsit vinovat că nu a oprit virusul corona cu celebrul său zid de la graniță. Ca în orice război, confruntarea dintre Trump și mass-media face și victime colaterale. Recesiunea economică, de așteptat din cauza panicii, va afecta mai puternic economiile mai slabe. Dar, asta e. La război, ca la război.

Și în Europa abordările par a ține seama de situația politică din fiecare țară. În Franța, avem alegeri comunale pe 15 martie. Un test important pentru Macron și partidul său.  Presa franceză este extrem de ponderată în ceea ce privește epidemia de coronavirus. Din ceea ce apare în spațiul public, nici nu se fac teste pe scară largă, la orice tuse. Iar cine nu caută, nu găsește. Cât privește limitarea adunărilor publice, a căzut taman la țanc. S-a dat legea pensiilor, iar Vestele galbene, dacă nu vin în număr de peste 5000, nici nu are rost să mai vină la miting.

În Italia, pe de altă parte, guvernul Conte pierduse sprijinul parlamentar și aștepta o moțiune de cenzură. Nimeni nu se mai înghesuie la guvernare, în plină criză COVID 19, așa că moțiunea e sub embargou, ca Lombardia.

Coincidențe, desigur…

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel