COD PORTOCALIU  Cod Galben și Cod Portocaliu - 2 iunie. Alerte meteo de fenomene severe imediate

Foto Pexels
Foto Pexels

ANM a emis alerte de Cod Galben și Cod Portocaliu. 

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe alerte meteo de Cod Galben și Cod Portocaliu de vreme rea. 

Până la ora 20:20, este Cod Portocaliu în județul Cluj (Cluj-Napoca, Baciu, Apahida, Cojocna, Bonțida, Feleacu, Jucu, Chinteni, Borșa) de averse torențiale care vor acumula peste 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie și grindină.

Este Cod Portocaliu până la 19:40 de averse torențiale care vor acumula peste 35...40 l/mp, grindină, frecvente descărcări electrice și vijelie, în județele Arad (Vinga, Șagu) și Timiş (Orțișoara, Pișchia, Mașloc, Remetea Mare, Fibiș, Bogda). 

La ora 19:30 ies de sub Cod Galben de averse care vor acumula peste 20...35 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină județele Olt și Dolj, iar de sub Cod Portocaliu de averse torențiale care vor acumula peste 35...40 l/mp, grindină, frecvente descărcări electrice, vijelie anumite zone din Arad și Timiș, respectiv Săvârșin, Vărădia de Mureș, Birchiș, Ususău, Bata, Șiștarovăț din Arad și Făget, Bethausen, Tomești, Dumbrava, Margina, Mănăștiur, Ohaba Lungă, Brestovăț, Bara, Secaș din Timiș, conform ANM. 

Amintim că peste jumătate din țară este sub Cod Galben până la ora 23:00. 

Meteorologii au anunțat că ”în intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină, intensificări ale vântului și vijelii în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, vestul Olteniei, precum și la munte. În intervale scurte de timp (1 – 3 ore) cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp, îndeosebi la deal și la munte”. 

Urmările: O viitură a făcut prăpăd în Alba

O viitură a făcut prăpăd în două sate din Alba, ca urmare a Codului Portocaliu, aducând noroi și arbori. Subsoluri și curți au fost inundate, în prezent acționând pompieri militari și zeci de localnici pentru evacuarea apei. 

"Ca urmare a precipitaţiilor manifestate pe fondul Codului portocaliu meteo (valabil vineri între orele 16.15 şi 17.15, în mai multe localităţi din Alba - n.r.), pompierii militari din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba execută misiuni de recunoaştere şi intervin pentru evacuarea apei pe raza următoarelor localităţi: sat Vurpăr, comuna Vinţu de Jos, satul Gura Cuţului, comuna Vinţu de Jos. Forţe alocate: trei autospeciale, trei motopompe", a transmis ISU Alba, conform Agerpres. 

Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) Vinţu de Jos acţionează cu două buldoexcavatoare şi aproximativ 50 de voluntari pentru evacuarea apei şi degajarea de arbori în Vurpăr. Şi pe drumul de acces către satul Gura Cuţului, SVSU Vinţu de Jos intervine cu trei buldoexcavatoare, un TAF şi un autogreder.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel