EXCLUSIV  Cine ne-a luat Sighișoara?

Radu Călin Cristea, scriitor și jurnalist, a scris, pentru DCNews, o analiză politică despre vizita de astăzi a președintelui Klaus Iohannis în Covasna și Harghita. 

Președintele K. Iohannis a ieșit la vînătoare de voturi în Ținutul Secuiesc și a reușit să-și tragă un glonț în picior.

Vizita ar fi fost binevenită dacă ar fi fost și bine făcută, adică proiectată în detaliu, pregătită pentru eventuale provocări și ferită de rănirea unor sensibilități mai vechi. Or, echipa care a pregătit vizita a dovedit imprudență și amatorism.

Preț de aproape două minute, dl Iohannis a ascultat imnul secuilor. Iarăși n-ar fi fost o problemă dacă, drept ca pălimarul, înconjurat de toată șefimea locală, Președintelele n-ar fi acreditat, tacit, caracterul oficial al imnului. Nu-mi dau seama dacă dl. Iohannis a priceput versurile pe care le-a ascultat atît de solemn. De exemplu: „Nu lăsa Transilvania să piară, Doamne!" Varianta extinsă a imnului conține și strofa: „Sighișoara și-a pierdut libertatea/ Cu durere privești spre Siculeni/ Scumpa comoară a țării tale e pe mîini străine/ Iar copiii tăi deseori nu au nici pîine."

Și-a pierdut Sighișoara libertatea și noi n-am aflat? Admit că Președintele Iohannis a fost luat prin surprindere și n-a avut pe unde să scoată cămașa.

Celălalt episod cu încărcătură simbolică – schimbul de steaguri – a fost însă premeditat. Dl Iohannis avea, de altfel, pregătit steagul României într-un plic A 4 și l-a desfășurat în fața adunării. Primirea de către dl Iohannis, cu inegalabilul său zîmbet radios, a steagului Ținutului Secuiesc, a părut să legitimeze o stare de fapt ce nu poate ține doar de tradiții, culoare locală și tot soiul de festivisme.

Pe dl Iohannis nu te poți supăra pentru că se vede de la poștă că politica rămîne pentru dînsul o enigmă inexplicabilă. Amestec de infantilism politic și nițică inconștiență la purtător, gesturile Președintelui din timpul vizitei în Harghita și Covasna au dovedit o îngrijorătoare neglijență față de o constelație de simboluri ce nu se tratează printr-un schimb de fanioane, ca la începutul competițiilor sportive.

Dl Iohannis a tras cu pușca în ținta sa electorală, absolut indiferent la menajarea multor susceptibilități provocate, periodic, de personaje dubioase din zonă. Atunci dl Iohannis era, probabil, în vacanță. Pînă la urmă, tot răul spre bine: cravata bleu ciel a dlui Iohannis a putut fi asortată cu steagul secuiesc. E un semn încurajator: în jurul Președintelui, totuși, gîndește cineva.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel