Numărul cazurilor de cancer diagnosticate în țara noastră crește.
Există diferite cauze endogene și exogene pentru apariția cancerului. Însă, printre cele exogene, există unele practici comune care pot provoca diverse tipuri de tumori, așa cum explică într-un articol publicat de Washington Post oncologul Mikkael Sekeres, șeful secției de hematologie de la Centrul Comprehensive de Cancer Sylvester din Florida.
Tatuaje
„Într-o analiză efectuată pe aproximativ 5.600 de persoane din Suedia, cei care sufereau de limfom aveau cu 21% mai multe probabilități să își fi făcut un tatuaj în trecut decât cei care nu aveau această boală”, scrie Sekeres.
„Un mic studiu danez cu gemeni a găsit, de asemenea, o asociere între tatuaje și limfom, precum și între tatuaje și cancerul de piele, posibil deoarece cerneala tatuajului ar putea îngreuna detectarea cancerelor mai mici”, adaugă el.
Cu toate acestea, doctorul Sekeres afirmă că „oamenii de știință trebuie să confirme rezultatele în studii mai ample și cu o perioadă de urmărire mai lungă a persoanelor care și-au făcut tatuaje”.
Fumatul în narghilea
„În ciuda a ceea ce ar putea crede unii, fumatul în narghilea ar putea fi mai periculos decât fumatul de țigări: persoanele expuse acestui tip de tutun absorb mai mult monoxid de carbon decât cei care fumează țigări, deoarece sesiunile de narghilea tind să fie mai lungi”, explică expertul.
Tutunul pentru narghilea conține de obicei un amestec de tutun, îndulcitori și arome. Dispozitivul funcționează prin trecerea aerului încălzit cu cărbune sau electricitate prin amestecul de tutun și, în final, printr-o cameră plină cu apă.
Băuturi foarte fierbinți
Potrivit doctorului Sekeres, „într-un studiu realizat în China, s-a monitorizat un grup de peste 450.000 de persoane timp de o medie de nouă ani, iar 1.731 au dezvoltat cancer esofagian. Cei care consumau ceai foarte fierbinte și cel puțin o băutură alcoolică pe zi aveau un risc de cinci ori mai mare de cancer esofagian, în timp ce oamenii care beau ceai foarte fierbinte și fumau aveau un risc dublu”.
„Consumul de ceai fierbinte poate deteriora celulele esofagului atunci când ceaiul este consumat de mai multe ori pe zi, timp de ani de zile”, spune doctorul, motiv pentru care consideră că „este rezonabil să se evite consumul regulat de băuturi foarte fierbinți, deși este mai important să renunți la fumat și să eviți alcoolul”.
Produse de îndreptare a părului și vopsele chimice
„Produsele de îndreptare și vopsele chimice pentru păr pot conține formaldehidă (un carcinogen) sau substanțe chimice perturbatoare endocrine, cum ar fi ftalații, care au fost asociați cu cancere sensibile la hormoni, precum cancerul de sân și cel ovarian”, explică doctorul Sekeres.
„Deși datele sunt limitate, sugerez să verifici compoziția produselor tale chimice pentru păr înainte de utilizare, pentru a vedea dacă conțin formaldehidă sau substanțe chimice perturbatoare endocrine”, adaugă el.
Carnea gătită la temperaturi ridicate
„Când carnea, fie ea de vită, pui, pește sau porc, este gătită la temperaturi foarte ridicate, se generează substanțe chimice cancerigene precum aminele heterociclice și hidrocarburile aromatice policiclice, printre altele”, spune doctorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu