Ce se întâmplă dacă bei apă îmbuteliată expirată

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Da, apa îmbuteliată are o dată de expirare, la fel ca toate alimentele ambalate.

Dar nu apa expiră, ci sticla, din cauza unor metode incorecte de păstrare. Dacă este depozitată necorespunzător, apa poate, de fapt, nu numai să capete un gust ciudat, ci și să devină toxică pentru organism.

Prin lege, apa minerală nu expiră: chiar dacă se învechește, continuă să fie considerată sigură pentru uz uman. Totuși, pe capac sau pe etichetele sticlelor este indicat termenul limită pentru consum.

Apa minerală îmbuteliată ar trebui ”de preferință” să fie consumată în termen de 3 ani de la data îmbutelierii, dacă recipientul este din sticlă, sau în decurs de 1 sau 2 ani, dacă recipientul este din plastic.

Poate fi periculoasă apa îmbuteliată expirată?

Potrivit unui articol publicat de Today, diverse teste de laborator au arătat că apa devine toxică pe măsură ce sticla începe să se deterioreze, eliberând substanțe chimice microscopice care pot da un gust de medicament, clor sau ozon, și care pot fi dăunătoare sănătății. 

Printre aceste substanțe se numără antimoniul, care poate deteriora stomacul și intestinele, și ftalați (utilizați pentru a face materialele plastice mai rezistente și în același timp pliabile) care pot altera sistemul endocrin, eliberați în principal din sticlele PET.

Sticlele expuse la surse de căldură eliberează substanțe toxice 

Studiile au arătat că sticlele PET încălzite peste 30 de grade Celsius pot elibera cantități excesive de ftalați în apă, în timp ce sticlele încălzite peste 60 de grade Celsius pot elibera niveluri la fel de periculoase de antimoniu, în comparație cu sticlele depozitate la temperatura camerei. Conservarea corectă, atât de către producători, cât și de către consumatori, va contribui la garantarea calității și siguranței apei.

Ce să faci cu apa îmbuteliată expirată

Dacă sticla a expirat, nu trebuie să fie băută sau folosită pentru a potoli setea animalelor de companie sau a plantelor, deoarece aceiași contaminanți dăunători pentru oameni pun în pericol și sănătatea plantelor și animalelor. Și ei au nevoie de apă curată. 

Prin urmare, specialiștii sugerează folosirea apei expirate numai dacă aceasta este filtrată printr-un filtru cu cărbune activ, care ar trebui să elimine majoritatea contaminanților. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel