Ce este Misokinezia şi cum ne afectează în plan social

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Probabil că ți s-a întâmplat şi ţie să vezi oameni pe lângă tine care se agită iar asta ți-a creat și ție o stare neplăcută. este vorba despre ura faţă de mişcare. Iată ce spun oamenii de ştiinţă!

Potrivit studiului din 2021, senzațiile de stres cauzate din a-i vedea pe ceilalți că se agită fac parte dintr-un fenomen psihologic incredibil de comun. Acesta afectează de una din trei persoane. Numit misokinezie, adică „ura față de mișcări”, acest fenomen ciudat a fost puțin studiat de oamenii de știință până acum, dar se pare că este deosebit de des întâlnit și se manifestă sub forma unei tulburări psihice.

„Misokinezia este definită ca fiind un răspuns afectiv sau emoțional negativ puternic la vederea mișcărilor scurte și repetitive ale altcuiva, cum ar fi să vezi pe cineva care agită fără sens o mână sau un picior”, a declarat psihologul Sumeet Jaswal, de la Universitatea British Columbia din Canada.

Într-o serie de experimente care au implicat peste 4.100 de participanți, cercetătorii au măsurat prevalența misokinezei într-un grup de studenți și oameni obișnuiți, evaluând impactul pe care l-a avut asupra lor și explorând de ce s-ar putea manifesta aceste senzații.

Unul din trei oameni este afectat de misokinezie

„Am descoperit că aproximativ o treime a raportat un anumit grad de sensibilitate la misokinezie, la comportamentul repetitiv și agitat al altora”, au explicat cercetătorii. „Aceste rezultate susțin concluzia că sensibilitatea la misokinezie nu este un fenomen limitat, ci, mai degrabă, este o provocare socială de bază și până acum puțin studiată, împărtășită de mulți oameni”, au mai spus ei.

Conform analizei, misokinezia merge uneori mână în mână cu sensibilitatea la sunet, numită misofonie, dar nu întotdeauna este așa. Fenomenul pare să varieze semnificativ între indivizi, unii oameni raportând o sensibilitate scăzută la stimulii vizuali care implică agitație, în timp ce alții se simt foarte afectați de asta. „Sunt afectați negativ, din punct de vedere emoțional, și experimentează reacții precum furie, anxietate sau frustrare, dar și plăcere redusă în situații sociale, muncă și medii de studiu”, a explicat psihologul Todd Handy, în 2021.

Antropofobia, frica de oameni

Antropofobia este cunoscută ca frica oamenilor . Se înțelege că fobia sau teama de a lua legătura cu alți oameni și cu compania lor, uneori aparând și teama de a fi judecați de ei. Frica apare nu numai străinilor, ci poate, de asemenea, să se simtă amenințând familia și prietenii, în ciuda faptului că au încredere în ei.

Subiectul recunoaște, de obicei, această frică ca fiind ciudată și irațională, dar nu este capabilă să o controleze. Panica poate provoca dificultăți de concentrare și de timp pentru a urma un discurs mental coerent și continuu. De asemenea, poate provoca probleme la nivel de vorbire, intercalate din cauza anxietății. Aceştia evită de obicei contactul și compania, nu pentru că nu o doresc (în multe cazuri, dacă o fac, care, din cauza dificultăților lor, generează suferințe profunde și un sentiment de singurătate) ci din cauza anxietății pe care o generează . Nu este neobișnuit ca unii dintre acești oameni să devină complet izolați, fără a lua legătura cu alte persoane decât dacă trebuie să trăiască cu ei. Evită contactul cu ochii și chiar contactul fizic și tind să se clătorească rapid atunci când se confruntă cu orice încercare de interacțiune.

La nivel fiziologic, atunci când sunt expuse contactului cu alte persoane, cei care suferă de antropofobie se manifestă de obicei tahicardie, hiperventilație, transpirație, tensiune musculară, greață , derealizare, sufocare, dureri de cap, amețeli, tremor și stare generală de rău. Aceste reacții pot apărea nu numai în fața expunerii directe, dar și în anticiparea ideii de a intra în contact cu cineva. Este o fobie limitată, care împiedică interacțiunea cu majoritatea oamenilor în aproape orice situație și care va avea repercusiuni la nivelul social, academic și al forței de muncă . De aceea, tratamentul său este esențial pentru ca individul să aibă o viață întreagă și să nu mai fie limitat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel