Ce este lepra. Primul caz din 2022 a apărut în Grecia

Fotografie creată de Jonathan Borba, de la Pexels
Fotografie creată de Jonathan Borba, de la Pexels

Grecia a anunțat că a fost depistat primul caz de lepră în țara lor.

Pacientul cu lepră este tratat acum în spital, anunță presa din Grecia.

Lepra (sau boala Hansen) este o boală infecțioasă gravă cunoscută din antichitate, provocată de Mycobacterium leprae sau Mycobacterium lepromatosis. Principalele forme ale bolii se bazează pe numărul de bacterii prezente: paucibacilare și multibacilare.

Cele două forme se diferențiază prin numărul de pete ușor depigmentate prezente, formele paucibacilare având mai puțin de cinci pete, iar formele multibacilare având mai mult de cinci pete.

VEZI ȘI: Grecia confirmă cazul de variolă a maimuței la un român din Marea Britanie. Un medic zice că ar fi apărut și un caz de ”lepră”

Diagnosticul este confirmat prin identificarea de bacili acido-rezistenți într-o biopsie a pielii sau prin detectarea de ADN prin reacția de polimerizare în lanț.

Lepra este mai des întâlnită la persoanele care locuiesc în condiții de sărăcie și se crede că este transmisă prin picături respiratorii. Nu este foarte contagioasă.

Există o organizație internațională pentru combaterea leprei ILEP - International Federation of Anti-Leprosy Associations care caută eradicarea bolii pe glob, lucru dificil din cauza timpului de incubație lung.

Inițial, infecțiile nu prezintă niciun simptom și, în general, rămân asimptomatice timp de 5 până la 20 de ani. Printre simptomele care apar, se numără granuloame ale nervilor, ale tractului respirator, ale pielii și ale ochilor. Aceasta poate conduce la absența capacității de a simți durere și, astfel, la pierderea extremităților din cauza rănirilor repetate. De asemenea, printre simptome se mai numără și slăbiciunea musculară și vederea încețoșată.

Lepra este o boală cu o evoluție cronică, semnele de boală variază mult de la un pacient la altul, la congresul internațional de combatere a leprei din anul 1953 s-a făcut categorisirea formelor de boală:

lepra nedefinită (prima fază cutanată eritematoasă)

lepra tuberculoasă (căderea părului, apar inflamații nodulare pe traiectul nervilor, descompuneri de țesuturi)

lepra bordeline (formă instabilă, fiind definită de starea imună, care trece în forma gravă)

forma de lepră gravă (forma contagioasă, apar pete roșiatice, brune, „cap de leu”, inflamații pe traiectul sistemul limfatic și nervos, descompunerea de țesuturi cu tumefieri și ulcerații. Aceste procese se pot extinde în mușchi, oase tendoane și organe, moartea fiind produsă de infecțiile secundare bacteriene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel