Știai cât de importantă este lumina din dormitor? Ce efecte are becul asupra somnului și a stării de spirit a oamenilor

Știai cât de importantă este lumina din dormitor? Ce efecte are becul asupra somnului și a stării de spirit a oamenilor / Foto: Unsplash
Știai cât de importantă este lumina din dormitor? Ce efecte are becul asupra somnului și a stării de spirit a oamenilor / Foto: Unsplash

Corpul nostru are un răspuns la expunerea la lumină sau la întuneric, iar becul poate afecta calitatea somnului. Culoarea luminilor din dormitor este importantă, de asemenea și influențează cât timp și cât de bine dormiți.

Fiecare are un mod și o rutină diferită de a adormi. În timp ce unii oameni pot dormi oriunde și la orice oră, alții sunt foarte pretențioși cu privire la modul în care doresc să fie mediul lor de somn. Unii pot prefera muzică ușoară, alții vor liniște până la urechi.

Unii vor o lumină slabă, de noapte, în cameră, în timp ce alții vor întuneric absolut. În timp ce toate acestea pot fi legate de obiceiuri sau de activitatea subconștientului, poate fi, de asemenea, rezultatul unor factori externi și al efectului lor asupra organismului.

Diferitele lumini au efecte diferite asupra stării noastre de spirit și același lucru este valabil și pentru starea de relaxare și somn. Nu numai că lumina și întunericul vă pot afecta somnul, dar și culoarea luminilor folosite în dormitor poate avea un impact asupra somnului și sănătății dumneavoastră. 

Efectele luminii și ale întunericului asupra somnului

Pentru a înțelege efectele luminii și ale întunericului asupra somnului, trebuie să înțelegeți rolul melatoninei în procesul de a dormi și de a rămâne adormit. Melatonina mai este numită și hormonul somnului. Melatonina este responsabilă de trimiterea unui semnal către creier că este timpul ca organismul să se odihnească.

Aceasta trimite semnale către creier care fac ca mușchii să se relaxeze, senzația de somnolență se așterne asupra corpului, iar temperatura corpului scade. Mai puțină melatonină înseamnă că organismul rămâne treaz, alert și nu se poate odihni pe timpul nopții. În timp ce producția de melatonină este maximă în corpul nostru atunci când se apropie seara, aceasta poate fi redusă din cauza expunerii la lumină, ceea ce vă face să rămâneți treaz până târziu sau să nu dormiți deloc.

Expunerea la lumină poate face dificilă adormirea

Deoarece nivelurile de melatonină sunt scăzute din cauza expunerii la lumină în timpul zilei, suntem mai alerți și mai activi în timpul zilei. Cu toate acestea, expunerea la lumină pe timp de noapte poate avea același efect asupra organismului, ceea ce poate prezenta unele riscuri grave pentru sănătate. Expunerea la lumină nu numai că poate face dificilă adormirea, dar poate duce și la treziri frecvente și prelungite pe parcursul nopții, ceea ce duce la o calitate slabă a somnului și la oboseală în ziua următoare. 

Întunericul este important pentru somn. Atunci când nu există lumină, nivelurile de melatonină din organism încep să crească, ceea ce trimite un semnal organismului că este timpul să se relaxeze și să se odihnească. Expunerea la lumină poate modifica, de asemenea, ritmul circadian sau ceasul corpului. 

Efectul culorii luminii asupra somnului

În timp ce întunericul este, desigur, mediul preferat pentru a adormi rapid și pentru a rămâne adormit toată noaptea, culoarea luminii pe care o folosiți în dormitor vă poate afecta, de asemenea, somnul, conform TimesNowNews.  

Potrivit unui raport, lumina albastră poate fi foarte dăunătoare pentru somnul dumneavoastră. Nu numai că suprimă nivelul de melatonină, dar poate fi și un factor de risc pentru boli atât de grave precum cancerul, diabetul și problemele cardiace. Aceste riscuri pentru sănătate pot apărea și din cauza unui somn de proastă calitate și mai puțin somn. 

Un alt raport din 2011 a constatat că expunerea la lumina albă de la becurile LED poate suprima producția de melatonină. Prin urmare, lumina albă poate, de asemenea, să vă mențină în alertă suplimentară și să deterioreze calitatea și timpul de somn.

Lumina galbenă este puțin mai bună decât cele două

Lumina galbenă, pe de altă parte, poate că este puțin mai bună decât cele două. Același studiu care a constatat că lumina albă de la becurile cu LED poate suprima producția de melatonină a constatat, de asemenea, că rata de suprimare poate fi de cinci ori mai mică în cazul luminii galben-portocalii. Lumina galbenă slabă vă poate face să vă simțiți mai relaxat și mai somnoros, în comparație cu lumina albă sau albastră. 

Deși nu ar trebui să vă expuneți la nicio lumină în timp ce dormiți, menținerea dormitorului luminat cu niște lumini calde, slabe, în tonuri de galben-portocaliu, atunci când ajungeți în pat, poate fi cea mai bună soluție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel