EXCLUSIV  Când devin dulciurile și cartofii prăjiți un pericol. Prof. Dr. Cătălina Poiană, semnal de alarmă / video

Foto Pexels
Foto Pexels

Prof. Dr. Cătălina Poiană a atras atenția cu privire la dulciurile preferate ale copiilor și nu numai.

„Din păcate, sedentarismul începe să fie o problemă nu doar la adult, ci și la copil”, a spus Cătălina Poiană,  medic primar endocrinolog la Institutul Parhon din București.

„Nu m-aș teme de grișul cu lapte, m-aș teme mult mai tare de alte tipuri de dulciuri, de snacks-urile și toate gustările care se iau între mese, acea ciuguleală permanentă, cartofii prăjiți. De multe ori, copiii mănâncă astfel de snacks-uri când lucrează la calculator sau se uită la televizor. Deci această ronțăială permanentă dintre mese mă îngrijorează mult mai tare, alături de o serie întreagă de alte dulciuri concentrate și alimente procesate”, a subliniat Cătălina Poiană.

Cătălina Poiană explică de ce e o greșeală uriașă dacă ești la dietă, însă nu faci sport în același timp 

 

Prof. Dr. Cătălina Poiană a explicat de ce este o greșeală dacă ești la dietă, însă nu faci și exerciții fizice.

Întrebată dacă există un aparat care măsoară obezitatea, prof. dr. Cătălina Poiană a oferit următorul răspuns: „Sunt multe elemente pe care le evaluăm în ceea ce privește obezitatea. De la simplul indice de masă corporală, care se calculează plecând de la înălțime și greutate, sunt și o serie de date antropometrice care ne interesează, cum ar fi circumferința taliei. De ce vă spun acest lucru? Pentru că sunt unele elemente pe care le luăm în discuție în ceea ce privește sindromul metabolic, unul care se corelează cu un risc crescut de boală cardiovasculară. De ce circumferința taliei? Pentru că aceasta este o măsură indirectă a adipozității abdominale și a adipozității viscerale, cea care se asociază cu rezistența la insulină și risc de boală cardiovasculară.”

„Deci putem să folosim și o serie întreagă de tehnici prin care putem să facem o analiză de masă corporală, ca să vedem exact procentul de adipozitate, și să monitorizăm la acești pacienți, în momentul în care se realizează, scăderea în greutate, procentul pe care îl pierd atât din apă, cât și din masa adipoasă, din masa grasă”, a explicat Cătălina Poiană.

„De ce subliniez în permanență necesitatea exercițiului fizic? Pentru că masa musculară este unul dintre elementele care trebuie prezervate și acest lucru nu se poate face în contextul în care exercițiul fizic nu reprezintă o parte integrantă a acestui program complex căruia trebuie să i se supună un pacient cu un exces ponderal", a spus Cătălina Poiană.

„Pentru a asigura o compoziție corporală echilibrată, cu o creștere a masei musculare, cu o creștere a masei slabe, în dauna masei grase, automat la dietă trebuie să mergem în permanență și cu exercițiul fizic. Acest lucru este important nu doar pentru controlul greutății, cât și pentru prevenția multora dintre bolile cronice, cum sunt cele din sfera cardiovasculară, precum diabetul sau osteoporoza, unde exercițiul fizic este o condiție importantă”, a mai explicat Cătălina Poiană în cadrul interviului acordat DCNews și DCMedical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel