Băuturile „minune” pentru slăbit de pe TikTok pot fi extrem de periculoase pentru organism, avertizează medicii.
În ultima perioadă, TikTok a devenit o platformă plină de rețete „minune” pentru slăbit, care promit rezultate spectaculoase într-un timp record. De la băuturi cu semințe de chia și turmeric, până la combinații de oțet și petale de trandafir, aceste remedii sunt promovate intens în mediul online, atrăgându-i pe cei care își doresc să scape ușor de kilogramele în plus. Însă medicii nutriționiști și toxicologi trag un semnal de alarmă: astfel de rețete nu doar că nu sunt soluții miraculoase, ci pot avea efecte foarte grave asupra sănătății.
Băuturile „minune” de pe TikTok pot provoca probleme digestive sau renale, mai ales în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice. În plus, pierderea rapidă în greutate pe care o promit multe dintre aceste rețete nu este una sănătoasă. Medicii subliniază că, în loc de reducerea grăsimii corporale, aceste metode duc la pierderea masei musculare, ceea ce poate avea consecințe grave asupra organismului.
Laura Hâncu, nutriționist, a explicat mecanismul prin care băuturile cu semințe de chia pot influența senzația de foame.
„Ni se poate tăia foamea, pentru că semințele de chia sunt bogate în fibre. Fibrele acelea, împreună cu băutura, vor fi ca un gel în stomacul nostru. Se umflă cu apă și contribuie la scăderea senzației de foame și astfel putem să stăm foarte mult timp fără să mâncăm”, a spus aceasta pentru Antena 3 CNN.
Alte ingrediente populare în aceste rețete sunt turmericul, piperul și curcuma, despre care mulți utilizatori susțin că au efecte detoxifiante. Cu toate acestea, medicii atrag atenția că utilizarea excesivă a acestor condimente poate avea efecte adverse. Radu Țincu, medic primar terapie intensivă (ATI), specializare boli infecţioase şi toxicologie, a subliniat riscurile asociate consumului acestor băuturi.
„Pot să aibă efecte adverse, în special prin iritarea mucoasei digestive. Dacă discutăm de oțet, acesta are potențial de a produce iritații gastrice sau să modifice pH-ul sucului intestinal, lucru care să ducă la alterarea microbiotei. Același lucru se poate întâmpla cu piperul, pentru că și el are capacitatea iritativă asupra tubului digestiv, mai ales la persoanele care suferă de gastrită sau care au avut antecedente în boli digestive. Mi se par niște remedii magice care par așa un pic tentante la început, dar într-un final apelezi la sfatul unui specialist”, a explicat Radu Țincu.
În concluzie, deși aceste băuturi par o soluție ușoară și rapidă pentru slăbit, ele pot aduce mai multe probleme decât beneficii. Nutriționiștii recomandă ca orice regim alimentar să fie stabilit în urma unei consultări medicale și să se bazeze pe o alimentație echilibrată, în locul unor remedii promovate intens pe rețelele sociale. Înainte de a urma orice trend online, este esențial să verificăm informațiile cu specialiștii și să punem sănătatea pe primul loc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Roxana Neagu