Băsescu a scăpat cu fuga

Preşedintele Băsescu e în stare astăzi de orice sacrificiu pentru a nu da piept cu electoratul la care se întorcea atât de des până anul trecut.

Vechiul proverb romanesc “Fuga e rusinoasa dar e sanatoasa” a fost bine exemplificat de anuntul de astazi al presedintelui Basescu de a nu promulga legea pensiilor. Cu 24 de ore inainte anuntam la “Ora de foc” a Oanei Stancu de la Realitatea TV ca presedintele va pretexta orice pentru a putea retrimite legea in Parlament scapand astfel de securea suspendarii. Era singura iesire politica posibila din capcana in care intrase. Si Basescu a ales calea fugii din calea electoratului, intr-un nou referendum.

PSD si PNL au anuntat ferm ca il vor suspenda pe Basescu daca ar fi promulgat legea. Majoritatea covarsitoare a romanilor ar fi votat pentru demitere. Nu avea importanta ca legea era buna sau rea. Publicul a inteles din presa ca Roberta Anastase a fraudat votul asupra legii, iar dl. Basescu a acceptat acest lucru.

In acest moment opozitia nu mai are un motiv atat de solid pentru suspendarea lui Basescu. Alegand sa faca pasul inapoi, presedintele se retrage din fata Opozitiei si a electoratului lasand insa in urma guvernul Boc.

In acest moment, centrul de greutate al toamnei politice se muta de la suspendarea presedintelui la motiunea de cenzura. Pentru a-si mentine puterea, Basescu il va sacrifice pe Emil Boc si va impune in locul sau un independent, eventual cu o personalitate stearsa, un paratraznet ideal pentru tensiunile sociale din aceasta toamna.

Daca Basescu scapa fara suspendare in urmatoarele 12 luni este foarte probabil ca in 2012 tot el sa numeasca, dupa alegeri, un guvern obedient, iar opozitia pesedista sa nu apuce puterea pana in 2016.

Asa cum stau lucrurile astazi prin nepromulgarea legii pensiilor Basescu preia initiativa si se dovedeste inca o data un jucator politic redutabil. Din nefericire, nu sa-ti duca tara la prosperitate, ci sa se mentina la putere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel