Austria, măsuri de călătorie în contextul pandemiei de COVID-19

Ministerul Afacerilor Externe a prezentat măsurile de călătorie a cetățenilor români în Austria pe perioada sărbătorilor de iarnă.

Ministerul Afacerilor Externe a prezentat condițiile de intrare și tranzit în Austria în contextul pandemiei de coronavirus.

1. Pentru cetățenii români sau UE care sosesc din România:

Intrarea în Austria este permisă dacă dețin un test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore (de la data prelevării probelor), în limba germană sau engleză. În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună timp de 10 zile unei carantine la domiciliu (sau într-o locație adecvată), imediat după intrarea în Austria, ale cărei costuri trebuie suportate de către persoana în cauză. Dacă un test biologic molecular pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării/carantinei este negativ, izolarea/carantina instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă. Minorii cu vârsta de până la 6 ani împliniți sunt exceptați de la efectuarea testului biologic molecular pentru infecția cu SARS-CoV-2. Acest regim se aplică inclusiv turiștilor români.

Dacă nu poate fi prezentat rezultatul testului sau dovada sigură a unei cazări adecvate, intrarea în Austria este interzisă.

2. Pentru cetățenii statelor terțe (care nu sunt membre UE) care sosesc din România intrarea este permisă numai cu prezentarea unui test negativ, însă aceștia sunt obligați să intre în carantină la domiciliu timp de 10 zile, pe cheltuială proprie. Dacă nu pot demonstra că dețin o locuință adecvată pentru carantină, li se interzice accesul.

3. Persoanele care dețin un drept de ședere/reședință în Austria sau într-unul din următoarele state: Belgia (cu excepția regiunii capitalei Bruxelles și a Valoniei), Danemarca, Germania, Estonia, Finlanda, Franța (cu excepția regiunilor Île-de-France, inclusiv Paris, și Provence-Alpes-Côte d`Azur), Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia (cu excepția regiunii de Nord și Lisabona), San Marino, Elveția, Slovacia, Slovenia, Suedia, Cehia (cu excepția regiunii Praga), Ungaria, Vatican, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (cu excepția regiunilor: East Midlands, North East, Yorkshire și The Humber) și Cipru, pot intra fără restricții în Austria dacă prezintă un document care să ateste dreptul de ședere / reședința într-una din aceste state sau în Austria. La intrarea în Austria, autoritățile vamale pot solicita inclusiv documente justificative care să ateste faptul că persoana/persoanele s-a/s-au aflat în ultimele 10 zile pe teritoriul statelor mai sus-menționate.

Persoanele care fac parte din următoarele categorii:

1. membrii personalului misiunilor diplomatice sau membrii acestora de familie  care locuiesc în aceeași gospodărie,

2. angajații organizațiilor internaționale sau membrii acestora de familie care locuiesc în aceeași gospodărie,

3. personalul misiunilor umanitare,

4. personal de îngrijire și medical,

5. forță de muncă sezonieră în agricultură, silvicultură sau turism, sau

persoanele care sunt angajate de o instituție internă de stat de nivel regional sau guvernată de dreptul public și al cărui loc de muncă sau serviciu se află în străinătate, în măsura în care activitatea acestei instituții în străinătate este în interesul Austriei

și care sosesc în Austria din alte state decât cele menționate la punctul 3, pot intra pe teritoriul austriac numai dacă dețin un test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore de la data prelevării, în limba germană sau engleză. În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună timp de 10 zile unei perioade de carantină la domiciliu (sau într-o locație adecvată), imediat după intrarea în Austria, ale cărei costuri trebuie suportate de către persoana în cauză. Dacă un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării/carantinei este negativ, izolarea/carantina instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă.  

Ce se întâmplă în cazul tranzitului

Este permis în regim permanent tranzitul, fără oprire, al cetățenilor români pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state. Este posibil ca la frontieră să fie solicitate documente justificative care să asigure intrarea în statul de destinație: domiciliu / rezidență / drept de ședere / contract de muncă / orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc., precum și completarea unei declarații de intrare și  tranzit. Aceasta este disponibilă la următoarele pagini de internet:

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/Bundesnormen/NOR40226116/II_372_2020_Anlage_G.pdf

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/Bundesnormen/NOR40226115/II_372_2020_Anlage_F.pdf

Atenție: Este posibilă creșterea timpilor de așteptare la frontiera austriacă.

Recomandări pentru cetățenii români care efectuează deplasări către / dinspre România

Pe cale rutieră: Se recomandă achiziționarea vignetei care dovedește plata taxei de autostradă înainte de a intra în Austria sau de la prima stație de alimentare cu combustibil (imediat după trecerea frontierei). Conform indicațiilor, vigneta se lipește obligatoriu pe parbriz. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă.

Atenție: Urmare măsurilor interne adoptate de către statul austriac în autovehicule trebuie respectată distanțarea (un scaun liber între călători).

Pe cale ferată și aeriană: Se recomandă consultarea regulată a paginilor de internet ale companiilor de cale ferată și aeriană din cele două state. Se aplică aceleași reguli și excepții prevăzute pentru transportul rutier.  

Alte prevederi

Lucrătorii transfrontalieri – nu numai din statele vecine Austriei sau UE, ci și din terțe (din afara UE) și care pot prezenta o adeverință în acest sens din partea angajatorului austriac sunt exceptați de la prezentarea testului biologic molecular pentru infecția cu SARS-CoV-2 la intrarea în Austria. Excepția nu se aplică persoanelor care își desfășoară activitatea pe teritoriul austriac pe cont propriu sau prin agenții de intermediere.

Măsuri pe plan intern

Măsuri aplicabile începând cu data de 17 noiembrie 2020, ora 00.00, valabile până la 6 decembrie 2020, inclusiv:

În cazul deplasării în spațiul public, trebuie respectate următoarele măsuri:

  • În spațiile publice exterioare si în spațiile închise trebuie menținută o distanță de cel puțin un metru față de persoanele care nu locuiesc în aceeași gospodărie.
  • Interzicerea totală a părăsirii domiciliului 24h/24h, cu anumite excepții: pentru a merge la muncă (în cazul în care nu este posibilă „telemunca”), pentru nevoi personale stringente, în caz de pericol iminent, pentru a acorda asistență altor persoane sau pentru refacere fizică sau psihică, rezolvarea unor chestiuni administrative și juridice care nu suferă amânare, participare la scrutin electoral.
  • Restrângerea contactelor la o singură persoană din afara gospodăriei, atât în spațiile private, cât și în cele publice. În afara locuințelor, poliția poate controla alte spații private: anexe, garaje, curți etc.
  • Se închid toate unitățile de alimentație publică, livrarea la domiciliu fiind permisă în continuare, precum și hotelurile, care pot primi doar persoane care călătoresc în interes de serviciu.
  • Se închid toate instituțiile de cultură și spectacol, inclusiv muzee și grădini zoologice, cu excepția bibliotecilor.
  • Se închid locurile de petrecere a timpului liber, cu excepția parcurilor și bisericilor.
  • Se închid sălile și bazele sportive, accesul fiind permis doar sportivilor de performanță.
  • Se închid unitățile comerciale, cu excepția magazinelor alimentare, farmaciilor, benzinăriilor, băncilor, oficiilor poștale, tutungeriilor, atelierelor de biciclete și mașini, companiilor de eliminare a deșeurilor.
  • Întregul sistem de învățământ se va desfășura online.
  • Purtarea măștii de protecție este obligatorie în locurile publice, în încăperile închise, în spitale, centre de îngrijire si în și alte locuri în care sunt asigurate servicii de sănătate, precum și în zona transportului în comun și în zonele de așteptare (stații de metrou, peroane/platforme, stații auto, gări, aeroporturi și structurile lor de legătură).

Nerespectarea măsurilor va fi sancționată cu amendă

INFORMAȚII PENTRU LUCRĂTORI:

Informații generale pentru lucrătorii sezonieri în Austria (toate sectoarele de activitate) pot fi accesate aici: viena.mae.ro/local-news/1431Informații pentru lucrătorii sezonieri în agricultură în Austria pot fi accesate aici:  https://viena.mae.ro/local-news/1430 Informații cu privire la sprijinul financiar de care pot beneficia întreprinzătorii și lucrătorii independenți români din Austria sunt disponibile aici: http://viena.mae.ro/local-news/1429.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel