ANM, prognoza meteo. Vremea în luna iunie: Maxima de 42 de grade Celsius

ANM, prognoza meteo
ANM, prognoza meteo

Meteorologii au actualizat prognoza meteo pe o lună și au caracterizat și climatic luna iunie. 

Prognoza meteo pe săptămâni, în luna iunie: 

 

ANM, prognoza meteo. Vremea 3 - 10 iunie

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice acestui interval în extremitatea de nord-vest a teritoriului, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Regimul pluviometric va fi excedentar în Oltenia, Muntenia, Moldova și la munte, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această saptămână.

ANM, prognoza meteo. Vremea 10 - 17 iunie

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. 

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi în general deficitare, cu precădere în regiunile intracarpatice și în zonele montane.

ANM, prognoza meteo. Vremea 17 - 24 iunie

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare în jumătatea sudică a teritoriului, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, posibil ușor deficitare, local, în nord-vestul țării.

ANM, prognoza meteo. Vremea 24 iunie - 1 iulie

Valorile termice estimate pentru această saptămână vor fi în general apropiate de cele specifice acestui interval.

Regimul pluviometric se va situa, în general, în jurul celui normal pentru această săptămână.

Caracterizarea climatică a lunii iunie

Prima lună calendaristică de vară este caracterizată, în general, printr-o alternanţă a zilelor însorite şi călduroase cu cele ploioase şi reci. Ȋn perioadele calde, nu de puţine ori, valorile termice urcă spre orele dupa-amiezei peste 30 grade C, iar în perioadele ploioase, într-un interval scurt, de câteva ore, aversele de ploaie pot aduce cantităţi de precipitaţii ce depaşesc cantitaţile medii lunare. Acest aspect instabil al vremii, specific lunii iunie, se datorează activităţii deosebit de intense a dorsalei Anticiclonului Azoric, ce aduce un aflux de aer umed oceanic, care la contactul cu aerul tropical ce acoperă şi zona ţării noastre, determină, uneori, producerea unor precipitaţii deosebit de abundente. Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961–2018 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că temperatura medie lunară multianuală (1961-2018) depășește 20 grade C, în Câmpia Română, vestul Banatului și în zonele joase din Dobrogea. Valori medii între 18 si 20 grade C sunt specifice Câmpiei de Vest, Culoarului Muresului, Podișului Moldovei și zonelor deluroase din Oltenia, Dobrogea și Muntenia; în restul teritoriului, cu excepția zonelor montane, temperaturile medii lunare se mențin între 16 și 18 grade C. În zona montană joasă, dar și în depresiunile intramontane, aceste valori se situează între 8 si 16 grade C. La altitudini de peste 1700 m, mediile de temperatură sunt între 6 și 8 grade C şi doar pe culmile înalte ale Carpaţilor Meridionali (la peste 2500 m altitudine) se înregistrează temperaturi sub 6 grade C. 

Maxima absolută de 42 de grade

Temperatura maximă absolută a lunii iunie în România este 42 grade C, înregistrată la Oraviţa, în data de 29 iunie 1938.

Temperatura maximă absolută a lunii iunie, la Bucureşti, este de 40,3 grade C, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret în 20 iunie 1918. La staţiile meteorologice Bucureşti-Afumaţi şi Bucureşti-Băneasa, maxima absolută este 39,8 grade C şi respectiv 39,0 grade C, ambele înregistrându-se în data de 26 iunie 2007. 

Menţionăm că în data de 26 iunie 2007 s-au înregistrat maxime absolute la 48 de staţii meteorologice, acestea fiind, în general, peste 34 grade C.

Ȋn topul anilor cu cea mai caldă lună iunie din perioada 1961-2018, anul 2007 se află pe locul 2.

Ani în care s-au înregistrat temperaturi maxime absolute mari în luna iunie, majoritatea peste 33 grade C, au mai fost: 2002, 2000, 1987, etc.

Minima absolută de -12 grade

Temperatura minimă absolută a lunii iunie în România este -12,0 grade C, înregistrată la staţia meteorologică Vf. Omu, în zilele de 5 şi 6 iunie 1939 (tabelul 1).

La Bucureşti, minima absolută a lunii iunie este 4,2oC, înregistrată în data de 3 iunie 1918, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret.

Luni iunie foarte reci în România au mai fost în anii 1990, 1977, 1962, etc. Ȋn anul 1990, în perioada 1-3 iunie a fost înregistrată minimă absolută a lunii iunie la 46 staţii meteorologice, majoritatea sub 9 grade C, la Stâna de Vale înregistrându-se -3,8 grade C, cea mai mică maximă absolută din şirul celor 46 de valori. Ȋn luna iunie 1977 s-a înregistrat minimă absolută la 44 staţii meteorologice, în perioada 2-5 iunie, valorile fiind sub 7 grade C.

Cea mai bogată lună în precipitații

Din punct de vedere al precipitațiilor luna iunie este cea mai bogată în precipitații dintre toate lunile anului. Din datele înregistrate în perioada 1961–2018, la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că precipitaţiile medii multianuale (1961-2018) din luna iunie sunt mai mici de 50 l/m2 doar în jumătatea de est a Dobrogei și în estul extrem al Munteniei. Acestea sunt cuprinse între 50 -75 l/m2 în zonele joase din Banat, Crişana, Oltenia şi Muntenia, în sudul Moldovei, dar şi pe areale restrânse din vestul Maramureşului şi local în Transilvania. Precipitațiile medii multianuale se situează în întervalul 75 - 100 l/m2 în zonele de deal și podiș din Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Banat și Crișana. În zonele subcarpatice și cele montane joase preciitaţiile medii multianuale sunt cuprinse între 100 - 125 l/m2. În zona montană înaltă din Carpații Meridionali, Occidentali și din nordul Carpaților Orientali acestea depăşesc 150 l/m2. 

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din iunie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 588,4 l/m2, la Bâlea-Lac, în anul 2011. 

La Bucureşti, cantitatea lunară maximă absolută de precipitaţii din iunie este de 297,9 l/m2, înregistrată la Bucureşti-Filaret, în anul 1897.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore, la staţiile meteorologice din România, este 204,0 l/m2, înregistrată la staţia meteorologică Calafat, în 3 iunie 1940. 

La Bucureşti, cantitatea maximă absolută de precipitaţii cazută în 24 de ore este de 136,6 l/m2, înregistrată în 7 iunie 1910, la Bucureşti-Filaret.

Menţionăm că anul 2018 a fost al doilea cel mai ploios an în topul anilor cu cele mai ploioase luni iunie din România, din perioada 1961-2018.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy