ANM, prognoza meteo. Vremea în decembrie

ANM, prognoza meteo. Vremea în decembrie Meteorologii au publicat caracterizarea climatică a lunii decembrie.

ANM, prognoza meteo. Vremea în decembrie Luna de început a iernii, decembrie, se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteorologice: ninsoare care asociată cu intensificări ale vântului determină producerea viscolului, fenomen ce se produce cel mai des în Câmpia Munteniei, în Dobrogea şi în estul Moldovei; ceaţă persistentă, mai ales în zonele de câmpie şi în depresiuni si mai rar, lapoviţă şi ploaie.

O influenţă deosebită asupra ţării noastre încep să aibă din această lună dorsala anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei şi, într-o oarecare măsură, ciclonii mediteraneeni. Temperatura aerului marchează o scădere, în medie, cu 4 – 6 grade C faţă de ultima lună de toamnă.

ANM, prognoza meteo. Vremea în decembrie Din datele înregistrate în perioada 1961 – 2017 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie se constată că în luna decembrie, valori pozitive ale temperaturii se înregistreză pe suprafețe mai extinse doar în sudul și în vestul țării precum și în Dobrogea astfel: cele mai mari, de peste 2 grade C, sunt specifice litoralului și Depresiunii Oravița, iar cele cuprinse între 0 și 2 grade C caracterizează Dobrogea, Bărăganul, Lunca Dunării şi dealurile și câmpiile din vestul țării. Valori negative, -2 ... 0 grade C se regăsesc în Moldova, centrul Podișului Transilvaniei, Maramureș, Dealurile Subcarpatice precum și la altitudini mai joase din Carpații Occidentali. Temperatura scade la circa -4 ... -2 grade C în depresiunile din estul Transilvaniei. În zonele montane, mediile de temperatură a aerului ating valori de -6 ... -4 grade C, cu extindere mare în Carpații Orientali, dar și în cei Meridionali unde, la altitudinile cele mai mari, coboară sub -6 grade C.

ANM, prognoza meteo. Vremea în decembrie Invaziile maselor de aer rece continental polar sau arctic determină ca adesea nopţile să fie deosebit de geroase. De altfel, temperaturile minime absolute ale acestei luni au coborât frecvent sub -20 grade C, de exemplu în anii: 2002, 1998, 1996, 1948, 1927,1902 etc.

ANM, prognoza meteo. Vremea în decembrie Temperatura minimă absolută din decembrie în România este -34,5 grade C, înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 25 decembrie 1998. La Bucureşti, minima absolută este de -26,4oC, înregistrată în 22 decembrie 1927, la Bucureşti-Filaret.

ANM, prognoza meteo. Vremea în decembrie Chiar şi în decembrie, dar mai rar, patrund până în zona ţării noastre mase de aer tropical ce produc creşteri spectaculoase ale valorilor termice. În astfel de condiţii sinoptice se pot înregistra temperaturi maxime ridicate, neobişnuite pentru această lună, peste 15-20 grade C, aşa cum s- a întâmplat în anii 1989, 1985, 1960, 1957, 1903 etc.

ANM, prognoza meteo. Vremea în decembrie Temperatura maximă absolută a lunii decembrie în România este 23,4 grade C şi a fost înregistrată la Câmpina în data de 5 decembrie 1985. La Bucureşti, maxima absolută este de 20,8 grade C înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, în data de 3 decembrie 1903.

Precipitații

ANM, prognoza meteo. Vremea în decembrie Regimul precipitaţiilor este caracterizat de cantități medii lunare mai ridicate în partea vestică a țării ca urmare a aportului de aer umed venit dinspre Mediterană și mai scăzute, în medie cu 10 – 20 l/m2, în cea estică. Cele mai mici valori, sub 30 l/m2, caracterizează Podișurile Moldovei, Bârladului, Târnavelor precum și Depresiunea Brașovului și parțial Delta Dunării. În estul Câmpiei Române, sudul Moldovei, Dobrogea și mare parte din Podișul Transilvaniei precipitaţiile ating 30 – 40 l/m2, iar pe măsură ce înaintăm spre vest cantitățile de precipitaţii cresc în medie la 40 - 50 l/m2 în vestul și centrul Câmpiei Române și în Câmpia de Vest și, la peste 50 l/m2, în Carpații. 

Occidentali, nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali unde, pe areale restrânse, cantitățile depășesc chiar 75 l/m2.

ANM, prognoza meteo. Vremea în decembrie Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din decembrie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 349,4 l/m2, la Stâna de Vale, în anul 1993. La Bucureşti, maxima absolută lunară de precipitaţii este de 184,6 l/m2 , înregistrată la Bucureşti-Filaret, în anul 1969.

La Bucureşti, cantitatea maximă absolută de precipitaţii cazută în 24 de ore este de 58,6 l/m2, înregistrată în 3 decembrie 1911, la Bucureşti-Filaret.

(w670)

(w670)

(w670)

(w670)

(w670)

(w670)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel