DCNews Lifestyle Retete Tort Chantilly cu lămâie, desertul verii: un desert spectaculos pentru care merită să pornești cuptorul

Tort Chantilly cu lămâie, desertul verii: un desert spectaculos pentru care merită să pornești cuptorul

Foto: Captura Youtube

Când soarele arde și aerul miroase a vacanță, nimic nu se compară cu un desert ușor, răcoritor și făcut cu dragoste. Acest tort Chantilly cu lămâie este ca o îmbrățișare dulce de vară: moale, parfumat și atât de cremos încât îți vine să-l păstrezi doar pentru tine. Dar fii generos, la cât de bun e, merită savurat în companie!

Ingrediente 

Pentru tortul Chantilly cu lămâie:

- 460 g făină albă (de cozonac sau universală)

- Coaja de la 2 lămâi

- 80 ml suc de lămâie proaspăt stors (aprox. 1-2 lămâi)

- 250 g zahăr tos

- 2 lingurițe și jumătate de praf de copt

- jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu

- jumătate linguriță sare fină

- 115 g unt nesărat, la temperatura camerei

- 180 ml ulei de măsline

- 3 ouă mari, la temperatura camerei

- 360 ml lapte integral, la temperatura camerei

- 2 lingurițe extract de vanilie

Pentru crema de brânză cu vanilie:

- 120 ml lapte integral, la temperatura camerei

- 115 g unt nesărat, înmuiat

- 225 g cremă de brânză

- 500 g zahăr pudră

- o lingură și jumătate de extract de vanilie

- un praf de sare fină

- o lingură smântână lichidă pentru frișcă (opțional)

- colorant alimentar galben (opțional)

- lemon curd (opțional, pentru stratificare)

Prepararea blatului: aromă de lămâie în fiecare îmbucătură

Preîncălziți cuptorul la 175°C. Ungeți și tapetați cu hârtie de copt două forme rotunde de 20-23 cm.

Într-un bol mare, frecați coaja de lămâie cu zahărul până când uleiurile se eliberează.

Adăugați untul și mixați la viteză mare 2 minute.

Adăugați ouăle și mixați alte 2 minute până când volumul crește.

Încorporați sucul de lămâie, uleiul de măsline, vanilia și laptele. Mixați energic 1-2 minute.

Într-un bol separat, amestecați făina cu praful de copt, bicarbonatul și sarea.

Încorporați amestecul uscat în cel lichid și mixați ușor până la omogenizare.

Împărțiți compoziția în mod egal între cele două tăvi.

Coaceți timp de 25-30 de minute. Lăsați blaturile să se răcească 10 minute în forme, apoi transferați-le pe un grătar.

Pentru un tort înalt cu patru straturi subțiri, tăiați fiecare blat în două după răcirea completă.

Crema de brânză cu vanilie 

Într-un mixer, bateți untul cu crema de brânză timp de 2-3 minute.

Adăugați treptat zahărul pudră la viteză redusă.

Încorporați vanilia, sarea și frișca lichidă.

Bateți la viteză mare până când obțineți o cremă aerată și fină.

Dacă doriți, adăugați câteva picături de colorant galben pentru un aspect mai estival.

Asamblare și servire: desertul care fură privirile

Alternați straturile de blat cu crema de brânză și, opțional, cu un strat fin de lemon curd. Pentru un gust intens și o textură perfectă, lăsați tortul la frigider 20 de minute înainte de servire. Apoi, scoateți-l cu 2-3 ore înainte de tăiere, pentru a ajunge la temperatura ideală.

Recomandare: faceți-l cu o zi înainte

Tortul Lemon Chantilly este mai bun după ce stă la rece câteva ore, aromele de lămâie și vanilie se combină, iar textura devine mai fragedă. Este un desert perfect pentru o petrecere în grădină, o aniversare sau un picnic elegant. În plus, faptul că rămâne însiropat până la 4 zile îl transformă într-o opțiune excelentă pentru preparare în avans.

Știri similare din categoria Retete Vezi toate articolele