DCNews Lifestyle Retete Paella valenciană - rețeta spaniolă care colorează masa și cucerește papilele gustative

Paella valenciană - rețeta spaniolă care colorează masa și cucerește papilele gustative

Foto: Unsplash

Paella provine din regiunea Valencia și este considerată unul dintre cele mai reprezentative preparate spaniole. Cunoscută pentru combinația unică de orez, carne, legume și mirodenii, rețeta tradițională a fost transmisă din generație în generație.

Astăzi, paella este pregătită atât în restaurante de lux, cât și în gospodării, iar secretul stă în respectarea proporțiilor și a timpilor de gătire.


Ingrediente necesare pentru 4 porții de paella valenciană

- 300 g orez cu bob rotund (tip „bomba” sau „arborio”)

- 600 ml supă de pui fierbinte

- 250 g carne de pui (pulpe dezosate, tăiate cuburi)

- 200 g carne de iepure (opțional, dar tradițional)

- 150 g fasole verde lată

- 100 g boabe de mazăre

- o roșie mare, dată pe răzătoare

- un ardei roșu, tăiat fâșii

- 2 căței de usturoi tocați fin

- 50 ml ulei de măsline extravirgin

- un pliculeț de șofran (sau o linguriță de turmeric, pentru varianta mai accesibilă)

- o linguriță boia dulce

- Sare și piper după gust

- o felie de lămâie (pentru servire)

Modul de preparare pas cu pas

Într-o tigaie largă sau într-o tigaie specială pentru paella, se încinge uleiul de măsline. Se adaugă bucățile de pui și iepure, care se rumenesc pe toate părțile timp de 8-10 minute.

Se pun în tigaie fasolea verde, ardeiul și usturoiul, lăsându-le să se călească ușor. Se adaugă apoi roșia rasă și se amestecă până când lichidul se evaporă și se obține o bază aromată.

Se presară boiaua dulce și șofranul (sau turmericul). Amestecă bine pentru a elibera aromele.

Se adaugă orezul și se amestecă pentru 1 minut, astfel încât boabele să absoarbă aromele. Apoi se toarnă supa de pui fierbinte.

Se lasă totul să fiarbă la foc mic, fără a amesteca, timp de 18-20 de minute, până când orezul absoarbe lichidul și devine fraged. Dacă este nevoie, se mai adaugă puțină supă.

Se adaugă boabele de mazăre în ultimele 5 minute de gătire. La final, tigaia se acoperă cu un capac sau folie de aluminiu și se lasă să se odihnească 5 minute înainte de servire.

Paella valenciană se servește caldă, direct din tigaia de gătit, alături de felii de lămâie. Gustul intens, aromele echilibrate și culorile vii fac din acest preparat o alegere perfectă pentru mesele în familie sau petrecerile cu prietenii.

Cei care au încercat rețeta spun că „este mai mult decât o mâncare, este o experiență culturală pe care o trăiești în fiecare înghițitură.”

Știri similare din categoria Retete Vezi toate articolele