Cercetărorii au realizat un test în care șoarecii trebuiau să decidă cât timp să aștepte pentru mâncare.
\"E ca și cum ai sta la coadă la restaurant\", a declarat pentru BBC Nature News profesorul David Redish, de la Universitatea din Minnesota. \"Dacă la restaurantul chinezesc coada este prea lungă, atunci renunți și mergi la restaurantul italian de peste drum\".
În unele cazuri, șoarecii au decis să renunțe la un \"restaurant\" care servea mâncare bună, dar necesita prea multă așteptare, doar pentru a afla că alt \"restaurant\" are feluri de mâncare mai puțin gustoase.
Confruntându-se cu acest scenariu, șoarecii adesea s-au oprit și au privit în urmă la precedentul restaurant, dispuși să aștepte mai mult pentru o mâncare bună.
Profesorul Redish precizează că au trbuit să realizeze cercetarea cu mare atenție pentru a nu confunda dezamăgirea cu regretul.
\"Regretul înseamnă să recunoști că ai făcut o greșeală, că, dacă ai fi acționat în alt mod, ar fi fost mai bine pentru tine\", spune profesorul.
Studiul, publicat în \"Nature Neuroscience\", pune la îndoială faptul că regretul este o emoție ce aparține exclusiv oamenilor.