Există un aliment care ar putea reduce riscul de demență și pe care mai toată lumea îl are în bucătărie.
Conform unei noi cercetări, participanţii care au inclus în dieta lor peste jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi au înregistrat o scădere cu 28% a riscului de deces cauzat de demenţă, în comparaţie cu cei care au evitat sau au consumat rar acest tip de ulei. Rezultatele analizei au mai demonstrat că înlocuirea doar a unei linguriţe de unt sau maioneză cu o cantitate echivalentă de ulei de măsline zilnic a fost corelată cu o reducere a riscului de deces cauzat de demenţă cu 8 până la 14%.
Această cercetare întăreşte direcţia dietelor care promovează utilizarea uleiurilor vegetale, precum cel de măsline, subliniind că aceste recomandări nu sunt benefice doar pentru sănătatea cardiovasculară, ci şi pentru sănătatea creierului. Alegerea uleiului de măsline, o sursă naturală de grăsimi, în detrimentul grăsimilor procesate precum margarina, untul şi maioneza, este o opţiune sigură şi poate contribui la diminuarea riscului de demenţă progresivă.
Cercetătorii au remarcat că o cantitate mai mare de ulei de măsline în alimentaţie a fost asociată cu un risc redus de demenţă fatală, indiferent de calitatea generală a dietei unei persoane. Acest lucru sugerează că şi cei care adoptă o alimentaţie mai puţin sănătoasă pot obţine beneficii din consumul de ulei de măsline, conform informaţiilor furnizate de Rador, care citează sursa actualno.com.
Studiul pe termen lung subliniază avantajele pentru sănătatea cognitivă oferite de cantităţi moderate de ulei de măsline. Conform cercetărilor, compuşii benefici din uleiul de măsline par să ofere o protecţie pentru sănătatea creierului, spre deosebire de unt sau maioneză.
Studii anterioare au relevat că înlocuirea margarinei, untului, maionezei sau a grăsimilor din lapte cu ulei de măsline poate conduce la un risc mai mic de afecţiuni cardiovasculare. Acest beneficiu pentru inimă poate influenţa indirect sănătatea cognitivă prin îmbunătăţirea fluxului sanguin către creier. De asemenea, antioxidanţii puternici prezenţi în uleiul de măsline pot trece de bariera hematoencefalică, având potenţial să influenţeze direct activitatea cerebrală.
Este important de menţionat că acest studiu are un caracter observaţional şi nu poate dovedi în mod definitiv că uleiul de măsline determină în mod direct scăderea riscului de demenţă fatală, conform accentelor puse de autorii cercetării. Pentru a valida aceste efecte şi pentru a determina doza optimă de ulei de măsline necesară pentru a beneficia de aceste avantaje, autorii recomandă realizarea unor studii ulterioare, inclusiv studii controlate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News