Prof. dr. Alexandru Rafila spune că România încă mai are de lucrat pe zona de prevenție.
La dezbaterea „1 Decembrie - ziua mondială SIDA. Calitatea vieții PLHIV în România" a fost prezent și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a vorbit, printre altele, și despre bugetul alocat Programului HIV, testele disponibile pe piață și strategia de gestiune a resurselor care urmează să fie implementată pe viitor.
"Programul HIV a avut o evoluție importantă pentru că a realizat două lucruri: accesul la tratament de bună calitate, inclusiv la monitorizarea tratamentului și la adaptarea schemelor terapeutice în funcție de răspuns. Lucrul ăsta a ținut, totuși, pe loc infecția HIV în România. Avem în jur de 500 de cazuri... nu este foarte mult. Am, însă, o îngrijorare legată de scăderea numărului de testări, în pandemie am avut 100.000 de mii, acum cred că sunt în jur de 60 000, cu toate că există teste disponibile. E clar că în zona asta de prevenție, care înseamnă și partea de depistare activă, sunt încă multe lucruri de făcut.
În ceea ce privește finanțarea, a ajuns la 500 de milioane de lei dacă nu mă înșel, în 2022 a fost o creștere substanțială față de acum câțiva ani. Ceea ce pot să vă spun este că am reușit să securizez pentru anul viitor un buget al Ministerului Sănătății care să poată acoperi toate programele gestionate de minister, inclusiv programul HIV. Sper să putem asigura finanțarea integrală și, într-un an dificil economic cu alocări de buget secvențiale, care au pus oarecum în dificultate unitățle sanitare, sper să nu mai repetăm această experiență, dar e bine că până la urmă au existat resurse și în 2023" a precizat ministrul Rafila în cadrul dezbaterii.
17.923 de persoane infectate cu virusul HIV trăiesc în țara noastră, iar în anul 2022 au fost diagnosticate 707 cazuri noi, arată datele furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA în România.
Conferința în format integral, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu