Fosile din ceea ce cândva se crede că ar fi fost cel mai greu animal de pe pământ au fost descoperite în Peru.
Este fascinant să înțelegem cum au evoluat mamiferele în urma crizei Cretacic-Terțiar care a avut loc acum aproximativ 66 de milioane de ani. După dispariția dinozaurilor, mamiferele au avut oportunitatea să se dezvolte și să-și găsească noi nișe ecologice pe Pământ.
Cel mai greu animal care a existat vreodată pe Pământ, a cărui fosilă a fost dezgropată în Peru, avea vertebre cu diametrul de 80 de cm care cântăreau fiecare 100 de kilograme. Dimensiunea totală a specimenului era probabil de 20 de metri, cu o masă estimată între 80 şi 340 de tone. Acest schelet nu este cel al unui dinozaur, ci al unui mamifer marin. Mai precis, al unui cetaceu, un fel de văr al strămoşilor balenelor, care a trăit în oceane acum 40 de milioane de ani, numit Perucetus colossus, potrivit studiului publicat în revista Nature. Deocamdată, nu i-a fost descoperit şi capul - mai spun arheologii.
Membrele posterioare ale celei ce semăna cândva cu o balenă gigant sunt încă prezente, dar sunt complet atrofiate şi nu au niciun rol pentru înot. "Aceste animale trebuiau să se unduiască în apă, probabil ca reptilele, pentru a se deplasa. Se crede că primele cetacee marine au trebuit să ia rapid în greutate prin creşterea densităţii scheletului lor pentru a compensa flotabilitatea lui Arhimede şi a reuşi să se scufunde în coloana de apă”, spune expertul Christian de Muizon, potrivit sursei citate.
Cercetătorii au comparat masa scheletului cu cea a animalelor contemporane pentru a estima masa totală a animalului. „Caracteristicile scheletului care se apropie cel mai mult de cel al lui Perucetus sunt cele ale sirenelor, grupul lamantinilor şi al dugongilor” spun cei care au luat parte la studiu.
Un grup important de mamifere care și-au adaptat traiectoria evolutivă în mod semnificativ sunt cetaceele, inclusiv balenele, delfinii și alte creaturi marine. Cetaceele au evoluat din strămoși terestre și au ales să revină în mediul acvatic, unde au găsit un habitat prielnic pentru dezvoltarea lor ulterioară.
Specia Perucetus colossus a fost identificată în fosilele a 13 vertebre și patru coaste gigantice. Aceste fosile oferă oportunități de cercetare valoroase pentru înțelegerea modului în care cetaceele au evoluat și s-au adaptat la viața marină. Conform cercetărilor, cetaceele au trecut printr-o serie de etape în procesul lor de evoluție. Ele au migrat din mediul terestru în cel acvatic și, treptat, s-au specializat pentru viața în apă. Astfel, au devenit total dependente de mediul acvatic, dezvoltând caracteristici anatomice și comportamentale adaptate noului lor habitat.
Astfel de studii paleontologice ne ajută să înțelegem mai bine modul în care viața pe Pământ s-a schimbat de-a lungul timpului și cum speciile s-au adaptat la schimbările climatice și la presiunile selective. Cunoștințele dobândite din aceste cercetări pot contribui la protejarea biodiversității și a ecosistemelor în contextul schimbărilor globale din prezent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu