Variantele noi de COVID-19 trec peste bariera dată de vaccin și peste imunitatea după boală. Sunt și vești bune

foto pexels/ Noi tulpini ale SARS-CoV-2
foto pexels/ Noi tulpini ale SARS-CoV-2

Noile tulpini ale coronavirusului SARS-CoV-2, care sunt acum o îngrijorare în Africa și ar fi deja prezente în Europa, sunt rezistente atât la vaccin, cât și la imunitatea după boală. 

Africa de Sud se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri de infectate cu SARS-CoV-2. Vinovate de noul val din Africa ar fi două subvariante ale Omicron, BA.4 și BA.5. De aproximativ trei săptămâni a început să crească numărul de cazuri generate de aceste noi variante, asupra cărora se uită întreaga lume cu îngrijorare. Vin și vești bune însă. Chiar dacă atât BA.4, cât și BA.5 ar trece peste bariera imună dată de vaccin, dar și de trecerea prin boală, odată cu valul nou de îmbolnăviri, nu au crescut semnificativ cazurile grave, nici decesele, după cum a declarat profesorul Marta Nunes, cercetător la Vaccine and Infectious Diseases Analytics la Spitalul Chris Hani Baragwanath din Soweto, conform voanews.com. Astfel, boala, deși mai transmisibilă, nu este și mai periculoasă, așa cum au fost alte tulpini în trecut. 

Nunes afirmă că aceste noi creșteri nu se pot numi încă un val. ”Suntem încă foarte devreme în această perioadă de creștere, așa că nu vreau să o numesc un val” afirmă cercetătorul, adăugând: ”Observăm o uşoară creştere a spitalizărilor şi foarte puţine decese”.

Deși tendința de îmbolnăvire a început cu 300 de cazuri pe zi în aprilie și a ajuns la 8000 de cazuri pe zi săptămâna trecută, Nunes spune că, în mod real, ar putea fi mult mai multe cazuri, pentru că simptomele sunt ușoare și mulți dintre cei care se îmbolnăvesc nu sunt testați. 

Noile tulpini s-au răspândit deja în unele țări europene

”Majoritatea cazurilor noi provin din aceste două tulpini. Ele sunt încă omicroni... dar sunt oarecum diferite din punct de vedere genomic”, a mai precizat Nunes. Noile versiuni par să poată infecta persoanele care au imunitate și vaccinări anterioare împotriva COVID, dar în general provoacă îmbolnăviri ușoare, a spus ea. În Africa de Sud, 45% dintre adulți sunt complet vaccinați, deși se crede că aproximativ 85% din populație are o anumită imunitate pe baza expunerii anterioare la virus.

”Se pare că vaccinurile încă protejează împotriva bolilor severe”, afirmă Nunes.

Conform acesteia, tulpinile de Omicron BA.4 și BA.5 s-au răspândit în alte țări din Africa de Sud și în câteva țări europene, dar este prea devreme pentru a spune dacă se vor răspândi pe tot globul, așa cum a făcut Omicron.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel