EXCLUSIV  Vânători de tornade în România. Elena Mateescu, ANM: Când avem, de fapt, o tornadă veritabilă

Tornadă - foto ilustrativ
Tornadă - foto ilustrativ

Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat când putem vorbi despre o tornadă veritabilă, ce condiţii trebuie să îndeplinească acea pâlnie care se formează în atmosferă pentru a discuta despre o tornadă veritabilă în România. 

Într-un interviu acordat DC News TV, Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat ce condiţii trebuie să îndeplinească fenomenele de tip pâlnie pentru a putea fi încadrate în categoria tornadelor. Totodată, Elena Mateescu a explicat că au apărut şi în România celebrii vânători de tornade. 

"Lumea ne semnalează acest lucru. Specialiştii din cadrul centrului de prognoză au realizat chiar un chestionar în acest sens, care va fi postat pe pagina de Facebook a Administraţiei Naţionale de Meteorologie în care ne dorim să vedem percepţia publicului faţă de aceste fenomene meteorologice extreme. Atunci când se produc aceste fenomene,  putem avea voluntari care să sune la ANM şi să confirme dacă, într-adevăr, acea pâlnie a atins solul, astfel încât acel fenomen să fie confirmat ca fiind o tornadă. Doar pâlnia nu este suficientă, pentru că am mai avut astfel de manifestări în această perioadă, mai ales în mai, acei nori pâlnie înregistraţi în Bihor şi Bacău.

Dacă nu avem confirmarea că acea pâlnie a atins solul, nu putem să confirmăm că poate fi încadrat ca fiind o tornadă clasică. Avem vânători de tornade voluntari, precum şi colegi pasionaţi de meteorologie, care nu sunt angajaţi în sistemul meteorologic românesc şi cu care avem o colaborare foarte bună în mediul online. Ei ‚vânează’ aceste fenomene şi aduc, online, informaţii", a explicat Elena Mateescu.

VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel