Va fi 2016 anul reîntoarcerii stabilității în Liban?

Europarlamentara PNL Ramona Mănescu a scris o analiză politică pentru dcnews.ro despre situația îngrijorătoare din Liban. 

Iată analiza politică scrisă de Ramona Mănescu pentru dcnews.ro: 

Anul 2016 găsește Libanul într-o situație periculos de apropiată unui eșec total al statului.

După 2 ani fără președinte, cu un Parlament măcinat de luptele între grupurile politice divizate pe linii sectare între Creștini, Musulmani Șiiți și Musulmani Sunniți și un Guvern aflat într-un blocaj continuu, Libanul a ajuns într-o situație deloc de invidiat. 

Tulburărilor politice interne li se adaugă presiunea enormă a 1,2 milioane de refugiați veniți din Siria vecină.

Pericol ce poate deveni fatal

Pe acest fond de probleme complexe, care par a nu mai avea sfârșit, dezvoltarea mișcărilor teroriste jihadiste este un pericol ce poate deveni fatal pentru această țară atât de încercată. Implicarea Hezbollah-ului Șiit în războiul din Siria și atacurile Daesh-ului Sunnit pe teritoriul libanez, care au culminat anul trecut cu sângerosul atentat din 12 noiembrie, când 2 atacatori sinucigași au omorât 43 de oameni și rănit peste 200 în cartierul Bourj el-Barajneh al Beirutului arată că această amenințare este cât se poate de reală.

Amenințarea Daesh i-a unit

Am văzut în vara lui 2015, odată cu mișcările de protest din Beirut pe tema colectării defectuoase a deșeurilor, un popor unit în fața unei probleme, care nu ține cont de linii sectare. Aceeași unitate și solidaritate am văzut-o în cazul atacului terorist din noiembrie 2015. Amenințarea Daesh nu a adâncit rivalitățile politice dintre Creștinii Maroniți, Musulmanii Șiiți și cei Sunniți ci i-a unit. 

Soluția, în mâna Parlamentului

Cred că forțele politice din Liban nu își mai pot permite prelungirea și în 2016 a crizei politice ce macină țara. Soluția se află în mâna Parlamentului Libanez, care trebuie să acționeze cât mai curând, altfel țara riscă să se prăbușească sub multiplele probleme care o apasă.

Sunt sigură că țara care a putut da un om politic de calibrul regretatului Prim-Ministru Rafic Hariri are la îndemână și soluția politică capabilă să o scoată din criza actuală. Sper ca anul 2016 să aducă nu un colaps total al încă unui stat ci clarviziune, unitate și stabilitate în viața politică de la Beirut – răspunsul pe care îl așteaptă nu doar comunitatea internațională ci și întregul popor libanez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel