Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Târgu Mureş. Dr. Horaţiu Suciu, lipsă finanţare

Dr. Horaţiu Suciu, IUBCvT, susţine că bugetul anual al clinicii de cardiologie este comparabil cu aproximativ 10 operaţii plătite în străinătate.

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, profesor doctor Horaţiu Suciu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că bugetul instituţiei pentru un an este comparabil cu aproximativ 10 operaţii plătite de statul român pentru intervenţii medicale în străinătate, în condiţiile în care aici se operează peste 300 de copii anual.

Potrivit medicului Horaţiu Suciu, în decursul celor 13 ani de când s-a deschis centrul cardiovascular pediatric, la Târgu Mureş au fost operaţi peste 3.500 de copii. Cazurile au provenit din toată ţara, unele reprezentând urgenţe foarte grave.

'Aici există resursa umană necesară care poate să abordeze aceste cazuri foarte dificile. Conform logisticii pe care o avem, facem 300-350 de operaţii la copii pe an, însă în continuare numeroşi copii trebuie să plece din ţară pentru intervenţii în străinătate', a declarat dr. Horaţiu Suciu, în cadrul conferinţei care marchează împlinirea a 45 de ani de la prima operaţie pe cord deschis efectuată în România, la Târgu Mureş. Directorul IUBCvT a precizat că deşi intervenţiile făcute în cadrul institutului depăşesc media europeană, resursele pe care acesta le are la dispoziţie nu permit acoperirea tuturor cazurilor.

Ceva nu este în regulă

'Sunt convins că este o cheltuială enormă din partea Casei de Asigurări de Sănătate pentru aceşti copii. O intervenţie pentru un pacient critic, un nou născut, în străinătate se decontează atât cât costă, 40-50.000 de euro, care poate să ajungă la 100.000 euro. Statul român trebuie să plătească în continuare sume la care niciun institut din ţară nici nu visează, pentru o operaţie. Noi plătim un buget pe an care e comparabil cu aproximativ 10 operaţii plătite afară şi noi operăm câteva sute. Ceva nu este în regulă. Deocamdată mie îmi scapă logica după care funcţionează această finanţare', a mai spus dr. Horaţiu Suciu.

Potrivit medicului mureşan, nevoia reală ar fi de 1.000 de operaţii pe an, însă în România lista de aşteptare este foarte lungă din cauza copiilor nediagnosticaţi, care nu au fost operaţi în anii precedenţi.

Număr mare de copii cu malformaţii congenitale

'Noi avem o moştenire mare de copii nerezolvaţi în anii precedenţi şi cazurile vin nediagnosticate, din ce în ce mai târziu, până la vârste mari, iar orice lucru nerezolvat la timp devine tot mai complicat. Nu s-a recunoscut la timpul potrivit că noi avem o problemă (cu numărul mare de copii cu malformaţii congenitale, n.r.). În momentul actual nu se poate acoperi nevoia reală de tratament a copilului cu malformaţii congenitale şi nu s-a recunoscut încă problema aceasta, astfel încât să fie o strategie naţională corectă. Acordăm tratament unei bune părţi a copiilor cu probleme din România, dar încă peste jumătate din necesarul de intervenţii nu este efectuat. Câţi dintre aceştia reuşesc să plece peste hotare, mi-e greu de spus', a subliniat dr. Horaţiu Suciu.

[citeste si]

În urmă cu 45 de ani, în data de 5 aprilie 1973, la Târgu Mureş, prof. dr. Radu Deac împreună cu prof. dr. Ioan Pop de Popa, alături de o echipă de chirurgi şi anestezişti, au efectuat prima operaţie pe cord deschis din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel