EXCLUSIV  Unde e sufleurul? Radu Gheorghe: Unii actori se mai suie pe pereţi VIDEO

teatru
teatru

Un interviu cu maestrul Radu Gheorghe este şi simplu şi dificil, în acelasşi timp. umorul care-l însoţeşte permanent face ca dialogul să fie extrem de plăcut, cu meandre greu de anticipat.

Prezent în studioul DC News, Radu Gheorghe a discutat, printre altele şi despre situaţia "invizibilului" sufleur  de altădată. Cei obişnuiţi cu scenele de teatru de altădată ştiu că, undeva la maerginea scenei, era o "cuşcă" în care stătea sufleurul.

Mai avem sufleuri?, a fost întrebarea. "Da", răspunde maestrul. "Şi unde stă?", am continuat noi. "În afara teatrului. Nu departe de teatru..." a început să ne explice, cu un mare zâmbet, actorul Radu Gheorghe.

Încercând să aflăm de la el care mai este rolul şi locul sufleurului, omul de teatru a ţinut să explice, mai întâi, de ce a fost şi este nevoie de el:

"În funcţie de spectacol, în funcţie de cum reuşesc actorii să-şi gestioneze sau nu emoţiile - pentru că despre asta e vorba - toţi actorii îşi ştiu rolul. Nu e vorba numai de a învăţa un text pe dinafară, e legat de mişcare, de multe alte elemente care ajută memoria să-ţi fixezi textul, care devine ca al tău. Ca şi când intri pe uşă într-o încăpere cu lume nouă şi cam ştii ce ai de spus, măcar 'Bună ziua', şi apoi se leagă logic. 

Totuşi, sub tensiune, mulţi actori se blochează de nu mai ştiu nici cum îi cheamă. Inclusiv colega noastră Cătălina Mustaţă are nişte emoţii extraordinare înainte de spectacol. La propriu... se caţără pe pereţi! Pe urmă, după ce intră, se relaxează."

Spectatorii mai în vârstă sunt obişnuiţi cu acea "umflătură" lângă scenă, care adăpostea, cândva, sufleurul. Acum, unde-i cuşca sufleurului? a fost următoarea întrebare. Era aşa, o chestie pe scenă....

"Acuma sunt o grămadă de spaţii neconvenţionale în care se joacă, vezi Teatrul Godot, Teatrul Act etc. cu săli mici, săli studio, inclusiv Teatrul Dramaturgilor are două săli mici, iar scena e tot atât de mare cât locurile. Aşa că e musai ca spectatorii să vină la spectacole ca să se păstreze echilibrul de greutate al construcţiei! Sufleurul este în culise, după o perdeluţă, cuminte... La noi nu merge ca la politicieni cu promter, pentru că noi ne mişcăm, avem acţiune" ne-a dezvăluit Radu Gheorghe.

Alte replici alea sale în interviul de mai jos, pe care vă invităm să-l ascultaţi pentru a savura şi mimica cu care îşi însoţeşte răspunsurile şi care vă va binedispune:

VIDEO

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel