A fost descoperit remediul surprinzător cu efect asupra nopților nedormite, benefic inclusiv pentru proaspeții părinți.
Somnul de calitate este un pilon esențial pentru un stil de viață sănătos, însă nu întotdeauna reușim să obținem acest lucru în cele 7-9 ore de somn, așa cum ne recomandă specialiștii.
Mai mult decât atât, în fața unei zile încărcate cu diferite lucruri care trebuie rezolvate sau gestionate suntem expuși unui consum crescut de cafea sau alte băuturi cu conținut de cofeină.
Noi studii arată, însă, că ne putem energiza într-un mod mult mai simplu și mai sănătos, cu un remediu care implică o scurtă sesiune de exerciții fizice, o activitate care, în mod surprinzător, pot înlocui acea ațipire care să compenseze lipsa somnului de peste noapte.
Noile cercetări sugerează că aceasta poate echilibra în mod eficient scăderea funcției cognitive cauzată de o noapte agitată.
Studiul, condus de cercetători de la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, dezvăluie noi informații interesante despre modul în care exercițiile fizice sunt benefice pentru corpul nostru - inclusiv atunci când oxigenul este la mare preț.
Au fost efectuate două experimente, cu 12 participanți adulți sănătoși în fiecare dintre ele. Unul a testat performanța cognitivă după trei nopți de privare parțială de somn (PPS), iar celălalt după o noapte de privare totală de somn (PTS) într-o stare de hipoxie (nivel scăzut de oxigen în organism), comparativ cu banca o cantitate normală de somn.
Au reieșit mai multe constatări interesante, principala dintre ele fiind aceea că 20 de minute de lucru pe o bicicletă de exerciții fizice au îmbunătățit funcția cerebrală în toate condițiile: PPS, PTS și hipoxie. Acest lucru este util de știut pentru o gamă largă de persoane, de la proaspeții părinți la alpiniști.
FOTO: Freepik @lenblr
”Știm din cercetările existente că exercițiile fizice îmbunătățesc sau mențin performanța noastră cognitivă, chiar și atunci când nivelul de oxigen este redus.
Dar acesta este primul studiu care sugerează că acesta îmbunătățește, de asemenea, performanța cognitivă după o privare totală sau parțială de somn și atunci când este combinat cu hipoxia”, spune fiziologul de exerciții fizice Joe Costello de la Universitatea din Portsmouth.
Deși legătura dintre exercițiile fizice și stimularea creierului este deja bine stabilită, acest studiu le oferă cercetătorilor câteva dovezi suplimentare utile.
Astfel, se crede că unul dintre motivele pentru care exercițiile fizice și puterea creierului sunt legate este faptul că oferă creierului un plus de oxigen, dar aici au existat totuși îmbunătățiri cognitive în mediile cu un nivel scăzut de oxigen.
FOTO: Freepik
”Privarea de somn este adesea experimentată în combinație cu alți factori de stres”, a afirmat fiziologul Thomas Williams, de la Universitatea din Portsmouth, citat de Science Alert.
Citește și: Acizii grași, esențiali pentru sănătatea ficatului. Mihaela Bilic: Toate organele sunt dependente de grăsime
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu