Urmărește emisiunea live


Un președinte fără "escu"?


Ceaușescu, Iliescu, Constantinescu, Băsescu. Astăzi, premierul Victor Ponta și-a anunțat practic candidatura la Președinția României. Va fi oare viitorul președinte al României cineva care nu se numește Escu?


Ecuația este mai simplă decât pare. Contracandidat al d-lui Victor Ponta poate fi dl Klaus Iohannis sau dl Crin Antonescu. Sâmbătă, la Congres, poporul PNL-ist a simțit clar că Antonescu este singurul contracandidat redutabil al d-lui Ponta. O manevră politicianistă de ultim moment a oprit votul în Congres și l-a trimis în Delegația Permanentă, unde nu liberalii, ci politrucii vor face alegerea.

Iohannis, pregătit să fie premier, nepregătit să fie președinte

Recentul scandal Băsescu-Bercea mi-a arătat, între multe altele, și faptul că dl Iohannis nu este pregătit pentru politica de Capitală. Pur și simplu, nu a avut timp să învețe și nici nu are, se pare, abilitățile necesare pentru a face acest lucru. De asemenea, în spatele ușilor închise, se mai vorbește despre un adversar puternic, tăcut, dar eficient al prezidențiabilului Iohannis: Biserica Ortodoxă Română. Primarul Sibiului este evanghelist, iar soția sa catolică. În secolul XXI pare un amănunt nesemnificativ, dar în mediul rural al României, în țara unde aproape 90% din populație este ortodoxă, preoții au la slujbele de duminică un cuvânt greu de spus. Lumea îl poate iubi enorm pe Iohannis ca premier, dar nu ca președinte. La un moment dat, noul președinte al PNL a avut o frază memorabilă: "sunt pregătit să fiu premier și mai puțin pregătit să fiu președinte". Cu Iohannis contracandidat, d-l Ponta va lua 50% și în primul, și în al doilea tur al prezidențialelor.

Dosarele lui Băsescu, efect advers

În cazul în care contracandidatul d-lui Ponta va fi totuși Crin Antonescu, vom afla cine va fi viitorul președinte abia după al doilea tur de scrutin din 16 noiembrie. Antonescu candidat înseamnă un singur lucru: meciul pentru Președinție se joacă.

Pe undeva, prin subsol, se mai șoptește că principalul contracandidat al lui Ponta va fi tot Traian Băsescu, care va scoate stenograme, filmări, DNA-uri s.a.m.d. Puțin probabil. Cu o credibilitate de 6% față de 37% dl Ponta, tot ce spune de rău dl Băsescu despre oricine se va întoarce împotriva sa.

De ce a anunțat Ponta candidatura, acum

Mai rămâne o singură întrebare: de ce și-a anunțat Ponta candidatura acum și nu a mai așteptat, dacă tot a tergiversat lucrurile atât de mult? Pentru cunoscătorii PSD-ului, răspunsul este simplu: era singura modalitate prin care Partidul putea fi oprit în procesul de desprindere de președintele său.

De aproape un an de zile, partidul premierului Ponta nu este PSD-ul, ci Guvernul. Singura modalitate prin care cel mai mare partid din România putea fi înhămat în cea mai importată luptă politică – campania prezidențială – era anunțarea candidaturii. În acest moment, PSD, cu toate aripile sale, va trage pentru ca dl Ponta să meargă la Cotroceni.

Desigur că se redeschide lupta internă pentru președinția partidului și funcția de prim-ministru. Că o fi Dragnea, că o fi Șova, că o fi Maior, toate jocurile sunt posibile, dacă Ponta este trimis la Cotroceni. Toți ceilalți iepurași candidați la prezidențiale sunt nesemnificativi și nu vor influența finala cea mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel