Un nou orizont în tratarea Alzheimerului și altor boli neurodegenerative: Potențialul extraordinar al sistemului imunitar al creierului

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Bolile neurodegenerative, care cauzează pierderea funcției sau moartea celulelor cerebrale, rămân în mare parte incurabile. Majoritatea tratamentelor disponibile vizează doar unul dintre procesele care pot duce la neurodegenerare, ceea ce face ca acestea să nu fie întotdeauna eficiente în abordarea completă a simptomelor sau în oprirea progresiei bolii.

Dar ce-ar fi dacă cercetătorii ar putea valorifica capacitățile inerente ale creierului de a se curăța și vindeca? Colegii mei din cadrul Laboratorului Lukens de la Universitatea din Virginia cred că sistemul imunitar al creierului ar putea deține cheia pentru tratarea bolilor neurodegenerative. În cercetările noastre, am descoperit o proteină care ar putea fi folosită pentru a ajuta celulele imunitare ale creierului, sau microglia, să lupte împotriva bolii Alzheimer, scrie Yahoo News.

Provocări în tratarea neurodegenerării

Nu există tratamente disponibile pentru bolile neurodegenerative care să oprească neurodegenerarea în curs și, în același timp, să ajute zonele afectate ale corpului să se vindece și să se recupereze.

Alzheimer, care afectează mai mult de 1 din 9 adulți americani de 65 de ani și peste, este una dintre cele mai faimoase forme de boală neurodegenerativă. Aceasta are la bază atrofia creierului, moartea neuronilor și pierderea conexiunilor dintre aceștia, contribuind la declinul memoriei și al funcțiilor cognitive. Miliarde de dolari au fost investite în cercetarea tratamentelor pentru Alzheimer, dar aproape fiecare medicament testat până în prezent a eșuat în studiile clinice.

O altă boală neurodegenerativă este scleroza multiplă. Această afecțiune autoimună este cauzată de celulele imunitare care atacă învelișul protector al neuronilor, cunoscut sub numele de mielină. Degradarea mielinei duce la dificultăți de comunicare între neuroni. Tratamentele actuale suprimă sistemul imunitar și pot avea efecte secundare grave. Multe nu reușesc să contracareze efectele toxice ale resturilor de mielină care se acumulează în sistemul nervos și care pot ucide celulele.

Un nou pas către tratarea bolilor neurodegenerative

Microglia sunt celule imunitare care acționează precum celulele cerebrale. În modelele animale, microglia își au originea în sacul vitelin al unui embrion și apoi se infiltrează în creier la începutul dezvoltării. Originile și migrația microgliei la oameni sunt încă studiate.

Microglia joacă un rol important în funcționarea sănătoasă a creierului. La fel ca alte celule imune, ele răspund rapid la agenții patogeni și la leziuni. Ele ajută la eliminarea rănilor și la repararea țesutului afectat și pot juca un rol activ în combaterea agenților patogeni. De asemenea, pot regla inflamația cerebrală, o parte normală a răspunsului imunitar care poate provoca umflături și daune dacă nu este controlată.

Microglia sprijină și sănătatea altor celule cerebrale. De exemplu, ele eliberează molecule care promovează rezistența, cum ar fi proteina BDNF, recunoscută pentru efectele benefice asupra supraviețuirii și funcționării neuronilor. Dar caracteristica esențială a microgliei este capacitatea uimitoare de a curăța resturile din creier, inclusiv mielina deteriorată, proteinele amiloide beta (semn distinctiv al Alzheimer) și bucățile de celule moarte.

Având în vedere numeroasele roluri pe care le îndeplinesc pentru a menține funcția creierului, aceste celule ar putea avea capacitatea de a aborda multiple probleme din bolile neurodegenerative.

Super Microglia: Viitorul tratamentelor

Cercetătorii ar putea valorifica abilitățile microgliei de a proteja sistemul nervos împotriva neurodegenerării. Studiul nostru recent a identificat o proteină crucială numită SYK pe care microglia o folosește pentru a-și modula răspunsul în neurodegenerare. Am descoperit că SYK ajută la funcții precum migrarea către resturi și îndepărtarea lor. Stimularea SYK ar putea duce la crearea de „super microglii” pentru a curăța resturile care pot agrava bolile.

Viitoarele studii vor arăta dacă această abordare este benefică și la oameni, dar rezultatele noastre sugerează un rol cheie al microgliei în prevenirea și tratarea bolilor neurodegenerative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel