Ucraina de Vest și Ucraina de Est

bogdan-chirieac
bogdan-chirieac

Dincolo de declarațiile oficiale, în Occident e cunoscut faptul că Peninsula Crimeea se va dezlipi duminică de Ucraina, pentru a fi alipită Federației Ruse. Procesul s-a desfășurat fără vărsare de sânge. Faptul nu a fost posibil în timpul războaielor din fosta Iugoslavie. De pildă, în Kosovo, o provincie sârbească din punct de vedere istoric, devenită un stat independent prin voința albanezilor, care, în timp, au ajuns majoritari. Și acolo referendumul s-a desfășurat numai în interiorul provinciei și nu în toată Iugoslavia sau, mai bine zis, în ceea ce rămăsese din ea la vremea respectivă. Conflictul sârbo-kosovar a fost devastator.

Întrebarea este alta: se va mulțumi Vladimir Putin numai cu Crimeea? O privire pe hartă ne arată că etnicii ruși sunt majoritari în toată partea de Est a Ucrainei, până la Nipru, fluviul care traversează capitala Kiev. Va continua oare Moscova procesul de alipire a unor teritorii unde are rădăcini istorice și o majoritate etnică? Putin spunea că, din cei 45 de milioane de locuitori ai Ucrainei, 17 milioane sunt etnici ruși. În afară de ucraineni, țara are câteva milioane de polonezi, lituanieni, slovaci și 400.000 de români. Zonele unde locuiesc aceștia sunt apropiate de Vest, spre deosebire de zonele locuite de ruși, ce se simt mai în siguranță alături de Moscova.

Uniunea Europeană a stabilit un set de sancțiuni împotriva oficialilor ruși, iar prezența militară americană în România și Polonia a crescut semnificativ. Până acum, nu au avut loc confruntări armate în interiorul Ucrainei. Oricum, bani mulți nu a oferit nimeni, Ucraina rămânând mai departe în faliment de stat.

Probabil că măsurile occidentale sunt menite nu atât să oprească alipirea Crimeei, cât formarea unei Ucraine de Est, eventual cu capitala în Kievul de Est, separația față de Kievul de Vest fiind făcută de Nipru. La 25 de ani de la prăbușirea comunismului, în Europa de Est, la granița Uniunii Europene, pare să se formeze o zonă tampon cu Federația Rusă, formată din două state ce se vor intitula Ucraina de Vest și Ucraina de Est.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel