Trupa de teatru 'Brainstorming' din Bucureşti a câştigat a patra ediţie a Laboratorului de teatru tânăr RELIEF

Trupa de teatru 'Brainstorming', formată din adolescenţi din Bucureşti, a câştigat, duminică seara, cu piesa 'Despre români numai de bine', o creaţie colectivă scrisă chiar de ei, cea de-a patra ediţie a Laboratorului de teatru tânăr RELIEF, organizat de Teatrul Excelsior din Bucureşti şi Asociaţia TETA.

Juriul, format din actorii Andreea Grămoşteanu, Andi Vasluianu şi Adrian Titieni, i-a desemnat pe adolescenţii bucureşteni câştigători, motivând că au fost cei care au ajuns cu cea mai mare uşurinţă la spectatori, povestindu-şi experienţele personale, experienţe culese din spaţiul şcolii, din societatea în care trăiesc. 'Au făcut-o aşa cum ştiu ei mai bine, într-un fel de disperare de a nu şti ce se întâmplă cu viitorul tău, încotro să o iei, a faptului că se văd tot mai des obligaţi să emigreze, să-şi caute destinul în altă parte', s-a arătat în motivaţie. 'Noi sperăm ca anul viitor să revină la noi cu un nou spectacol. I-am încurajat, iar premiul, constând într-o sumă de bani, noi ne propunem să fie ca o cărămidă mică la temelia următorului lor spectacol', a declarat directorul adjunct artistic al Teatrului Excelsior, Maria Rotar.

Ea a spus că tinerii participanţi la RELIEF fac teatru la ei în liceu, 'un teatru aproape profesionist', precizând că aceştia 'ne demonstrează şi ne dau lecţii de profesionalism cu fiecare spectacol pe care-l pun în scenă'. 'I-am invitat la Bucureşti, am selectat şase trupe din cele mai bune din ţară, şi le-am făcut o propunere, o provocare de fapt, dincolo de spectacolele cu care ei au venit, care erau spectacole pregătite în prealabil: i-am provocat să-l descopere pe Eugene Ionesco. În fiecare an, la fiecare ediţie, propunem un autor în scopul de a-i apropia de dramaturgia autorului propus şi de a le da şansa să se întâlnească cu nişte regizori profesionişti care, alături de muzicieni consacraţi, construiesc, oarecum, o situaţie pe care o pot întâlni doar într-un spaţiu de repetiţii instituţionalizat.

Încercăm să creăm premisele unor repetiţii adevărate, regizorii îşi aleg texte, anul acesta ei alegându-şi din Ionesco texte grele - 'Cântăreaţa cheală', 'Lecţia', 'Jacques sau Supunerea' şi chiar 'Nu', un text non-teatral, încercând să-i atragă pe tinerii noştri de universul de creaţie al autorului propus, al lui Eugene Ionesco. Ştiam de la ediţiile trecute că teatrul absurdului este incitant pentru ei, pentru că li se pare că acest tip de dramaturgie nu are limite, îţi dă o libertate fantastică. Au avut însă ocazia, împreună cu regizorii, să descopere că aparenta libertate a însemnat o rigoare uriaşă şi atunci ne-am bucurat că rigoarea textelor Ionesco a fost dublată de o rigoare propusă de regizori prin repetiţiile lor', a mai spus Maria Rotar. După festivitatea de premiere, tinerii au prezentat rezultatele laboratorului creativ la care au participat alături de regizori (Bogdan Georgescu, Andrei Măjeri, Radu Iacoban, Alex Bogdan, Horia Suru şi Matei Lucaci-Grunberg) şi colaboratorii lor muzicali (Tudor Popescu, Mihai Preda, Aida Sosic, Alex Bălă, Petre Ancuţa şi Sever Bârzan), pornind de la dramaturgia ionesciană.

'Am văzut, în seara aceasta (duminică seara n.r.), secvenţele pe care le-au lucrat timp de patru zile la atelierul de creaţie. Momentele pregătite au fost neaşteptate, foarte surprinzătoare. Tinerii au o energie debordantă, au idei multe şi creative, iar ce a venit de pe scenă a fost un val de bucurie, şi cred că s-au apropiat, au identificat, au ajuns la spiritul lui Ionesco, ceea ce pe noi ne-a bucurat. Asta înseamnă, cred, că ne-am împlinit ţelul', a conchis Maria Rotar. La ediţia cu numărul patru a Laboratorului de teatru tânăr RELIEF, care s-a desfăşurat în perioada 15-19 mai, au participat şase trupe de teatru din Braşov, Botoşani, Câmpina şi Bucureşti. Cele şase trupe de teatru participante au fost: 'Amprente' (Braşov), 'Atelierul de teatru' (Botoşani), 'Brainstorming' (Bucureşti), 'Drama Club' (Botoşani), Teatrul 'Mircea Albulescu' (Câmpina) şi 'Victory of Art' (Bucureşti).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel