EXCLUSIV  Tristeţe şi lipsă de scop în viaţă, efect emoțional al pandemiei. De ce NU sunt românii afectați. Psihologul Radu Leca: Suntem programați genetic

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Languishing, una dintre bolile anului 2021, nu îi afectează pe români. Psihologul Radu Leca a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, de ce se întâmplă acest lucru. 

Nu este burnout, nu este nici depresie. Dar dă un sentiment de tristeţe şi lipsă de scop în viaţă. Prin asta se manifestă, în principal, languishing-ul sau, aşa cum a fost ea numită, lâncezirea. 

Descrisă ca stare de stagnare şi golire de conţinut, lâncezirea te face să te simţi ca şi cum ai înota prin noroi în fiecare zi, scrie New York Times. Şi pe măsură ce medicii şi cercetătorii caută un tratament pentru simptomele fizice ale COVID-ului de lungă durată, mulţi oameni din întreaga lume se luptă cu efectele emoţionale ale pandemiei. 

Lâncezirea este, în fapt, absenţa bunăstării. Pacientul nu prezintă simptome de boli psihice, dar nici nu sunt perfect sănătoşi din punct de vedere mental. Ei nu mai funcţionează la capacitate maximă, nu mai au motivaţie, nu se mai pot concentra, iar riscul lipsei chefului de muncă este triplu. 

VEZI CONTINUAREA AICI

Românii nu sunt afectaţi de languishing

 

Psihologul Radu Leca a explicat de ce românii nu sunt afectaţi de această tulburare psihică. Totul ar pleca de la codul genetic, spune specialistul.

"Languishing-ul ţine de multe elemente post-COVID-19. Inclusiv persoanele care nu au avut COVID-19 pot dezvolta acest tip de tulburare, pentru că au fost bombardate luni întregi cu informaţii care îi sperie foarte tare. Când subiectul este speriat şi neliniştit, majoritatea elementelor ce ţin de echilibru dispar. Atunci, el va încerca să îşi găsească un ritm mai lent prin intermediul căruia să înţeleagă lucrurile în timpul său personal, definit ca fiind timp propriu, aşa încât să nu greşească niciodată. 

În structura societăţii româneşti, acest tip de tulburare nu este valid. Noi suntem programaţi genetic să fim căutători de rezultate rapide, care să ne facă să ajungem din punctul A în punctul B pe o scurtătură. Lâncezirea este o variantă extinsă de a rămâne în stand-by, cu lentoare. Noi, ca popor, nu putem intra sub incidenţa acestui tip de tulburare. Şi nu doar noi, ci şi ruşii, polonezii, toţi cei din Europa de Est", a declarat Radu Leca în exclusivitate pentru DC NEWS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel