Trei regizori ruși, trei texte clasice românești, în cadrul Laboratorului de Teatru DENS

Burlaci şi burlăciţe. Vlad Gălăţianu şi Daniela Minoiu
Burlaci şi burlăciţe. Vlad Gălăţianu şi Daniela Minoiu

După o primă ediție care a rezultat în trei spectacole de succes, Primăria Municipiului București, prin Teatrul Nottara, organizează a doua ediție a Laboratorului de Teatru DENS (14-21 august 2017), coordonat de Oleg Loevski, critic, profesor, producător de teatru, director artistic.

După o primă ediție care a rezultat în trei spectacole de succes, Primăria Municipiului București, prin Teatrul Nottara, organizează a doua ediție a Laboratorului de Teatru DENS (14-21 august 2017), coordonat de Oleg Loevski, critic, profesor, producător de teatru, director artistic. Prima ediţie a laboratorului s-a bucurat de mare succes, atât în rândul publicului, cât şi în cel al profesioniştilor din teatru, astfel că toate cele trei schiţe de spectacol propuse de echipa lui Loevski au intrat în repertoriul Nottara în stagiunea 2016/2017 (Iubirea la oameni de Dmitri Bogoslavski, 8 femei de Robert Thomas şi Burlaci şi burlăciţe de Hanoch Levin).

Oleg Loevski este unul dintre cei mai influenţi producători de teatru din Rusia, iniţiator al unor serii de ateliere („Regia tânără și teatrul profesionist”) şi seminarii de dramaturgie contemporană în Sankt Petersburg, Samara, Voronej. Este membru al Asociației Internaționale a Teatrelor pentru Copii și Tineret din Rusia, director adjunct al Teatrului pentru Tineret din Ekaterinburg, unde este responsabil cu relațiile internaționale. Oleg Loevski este laureat al unor premii importante, printre care Premiul Internaţional Diaghilev și Premiul Internațional Stanislavsky. Este dramaturg, dar scrie și scenarii de film, fiind câștigător al Premiului Guvernatorului Regiunii Sverdlovsk pentru cinema, pentru scrierea, împreună cu L. Porokhnya, a scenariului filmului The kid (regia: V. Makeranets).

Ritmul de lucru în cadrul laboratorului este intensiv, se va repeta pe o perioadă de cinci zile, timp în care actorii – care primesc textul și rolul corespunzător la prima vedere –, alături de regizori vor ridica spectacolele. Montarea care va fi desemnată câştigătoare la finalul laboratorului, în urma votului publicului, va intra în repertoriul teatrului în stagiunea următoare. Pentru ediţia din 2017, vor fi invitaţi în proiect trei regizori ruşi (Alexei Logacev, Vladimir Smirnov și Roman Ilyin-Feodori) care vor lucra pe trei texte din dramaturgia clasică română, de Mihail Sebastian, Camil Petrescu şi Aurel Baranga.

Alexey Logachev, născut la data de 16 octombrie 1985, a studiat la Universitatea de Stat din Nijegorod,  în cadrul Facultăţii de Matematică şi Cibernetică între 2002-2007, urmând ulterior cursurile Institutului Rus de Arta Teatrală (2007-2011), sub coordonarea E.B. Kamenkovici şi D.A. Krâmova. A regizat numeroase spectacole la diferite teatre din Rusia, precum A fost odată în regatul magic, după piesa Ivan Ţareivici a lui Iuli Kim, Teatrul Tânărului Spectator din Nijegorod (2011), Casting al fraţilor Presniakov, Teatrul de Stat al Tineretului (2012), Tarantula, Maestrul Caligrafiei, după un roman de Anna Baturina, SamART, Samara (2013), Adolescenţa de Yaroslava Pulinovici, după nuvela omonimă lui L.N. Tolstoi, Teatrul Tânărului Spectator I. Kiselev din Saratov (2014). În anul 2016, spectacolul său Îmblânzirea scorpiei, după William Shakespeare, a obţinut Diploma Festivalului de Teatru National Rus pentru Tineret V.S. Zolotuhin la categoria „Talent regizoral”.

(w670)

Iubirea la oameni

Vladimir Smirnov, născut pe 5 aprilie 1984, a absolvit Şcoala Superioară de Teatru M.S. Şcepkin din Moscova (sub îndrumarea artistică a lui N.N. Afonin), în 2006, iar în 2014, cursurile Institutului Național de Artă Teatrală din Moscova (coordonator S.V. Jenovacia). Printre spectacolele regizate de el, se numără Scapin de J.B. Moliere, Institutul Național de Artă Teatrală din Moscova (spectacolul a obţinut Premiul pentru Cea mai bună regie în cadrul Festivalului „Primăvara Studenţească – 2011, obţinând, de asemenea, Marele Premiu şi Premiul publicului în cadrul celei de-a XXXII-a ediţii a Festivalului Internaţional desfăşurat de Institutul Cinematografic Rus S.A. Gherasimova). Are experiență și ca actor de teatru (Umanoid, regia V. Râjii, 2008, Eroul, regia O. Lâsak, Teatrul Doc, 2007, WOOZOO, regia O. Gluşkov, 2012 etc.) și de film (Provocatorul, regia Stanislav Şmelev, 2014, Infracţiunea, în rolul lui Semion, regia Maksim Vasilenko, 2016, De cealaltă parte a morţii, în rolul lui Govorov, regia Serghei Cekalov, 2017 etc.).

(w670)

Roman Ilin-Feodori a absolvit, în 2004, Academia de Stat de Artă Teatrală din Sankt Petersburg, în cadrul căreia a urmat cursurile de regie ale lui Ghenadi Trostianențki. Ca regizor, a montat spectacole pe scenele multor teatre din Rusia precum şi din Țările Baltice, inclusiv la Teatrulul de Artă Cehov din Moscova şi Teatrul Rus de Stat al Naţiunilor.  A îndeplinit funcţia de prim-regizor al Teatrului de Dramă V.M. Șukșin din Altai, iar din anul 2011, pe cea de prim-regizor al Teatrului Tânărului Spectator din Krasnoiarsk, preluând coordonarea artistică a acestuia, în anul 2016. Sub îndrumarea artistică a lui Roman Fedori, în cadrul Teatrului Tânărului Spectator din Krasnoiarsk, a fost desfăşurată o serie de proiecte atât artistice, cât şi socio-culturale: Laboratorul de Dramaturgie şi Regie Contemporană „Cuier”, laboratorul dramaturgic pentru adolescenţi „ClassAct” (2013), precum şi un proiect cu participarea copiilor cu probleme auditive „Vocea omenească” (2014). Spectacolele lui Roman Feodori au fost premiate în cadrul festivalurilor internaţionale, naţionale şi regionale, fiind incluse frecvent atât în programul principal al Festivalului Naţional Rus de Teatru „Masca de Aur”, cât şi în cadrul secţiunii „Off”. Este laureat al Premiul de Teatru Naţional „Masca de Aur” (2012) pentru spectacolul Mama Curaj şi copiii ei (Teatrului de Dramă V.M. Șukșin din Altai), iar spectacolul său, Crăiasa Zăpezii de H.C. Andersen (Teatrul Tânărului Spectator din Krasnoiarsk), a fost nominalizat la Premiul „Masca de Aur – 2014 și a obţinut Premiul pentru cel mai bun spectacol în cadrul celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Naţional Rus de Artă Teatrală pentru Copii „Arlechin”. În anul 2014, lui Roman Feodori i-a fost acordată distincţia Guvernului Regiunii Krasnoiarsk pentru contribuţia sa la păstrarea şi dezvoltarea culturii regionale.

*

În premieră, în cadrul Laboratorului de Teatru DENS, se va organiza și un workshop de secretariat literar, destinat secretarilor și PR-ilor literari, consultanților artistici din teatrele din toată țara, susținut de Oleg Loevski și de criticul de teatru Pavel Andreevici Rudnev.  Născut în 1976, în oraşul Himki, Pavel Rudnev este critic de teatru, manager teatral, doctor în istoria artelor. Este consilierul de proiecte al directorului artistic al Teatrului de Artă din Moskova A.P.Cehov (MHT) şi al rectorului Şcolii de Studii Teatrale MHAT. A absolvit Facultatea de Teatrologie a Universităţii Ruse de Artă Teatrală GHITIS (1998), la clasa Nataliei Krîmova, cu specializarea Dramaturgie contemporană. A publicat peste o mie de articole de critică teatrală, este membru al colectivului de redacţie al revistei „Dramaturgia Contemporană”, membru al juriului premiilor de dramaturgie. Ţine un curs de critică teatrală la Universitatea Rusă de Artă Teatrală RATI (GHITIS), precum și la diferite şcoli de stat: Universitatea Rusă de Stat de Ştiinţe Umaniste RGGU, Şcoala de Studii Teatrale MHAT, Şcoala lui Ghenadie Dadamian etc.

Workshopul de secretariat literar va avea loc în perioada 19 – 21 august, la Teatrul Nottara, iar spectacolele rezultate în urma laboratorului vor fi programate pe 20 și 21 august, la cele două săli ale Teatrului Nottara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy