Un studiu publicat recent în cunoscuta revista The Lancet Psychiatry arată că activitățile fizice, printre care și treburile casnice, par să ajute la combaterea depresiei.
Exerciţiile fizice sunt un mod ușor și bun de a reduce riscul de apariție a depresiei, indiferent că e vorba de a face sport, de a te plimba prin parc sau pur și simplu că faci curățenie în propria casă, arată un studiu publicat astăzi în prestigioasa revistă medicală The Lancet Psychiatry, preluat de Agerpres.
Autorii studiului arată că „toate tipurile de exerciţii fizice au fost asociate cu îmbunătăţirea sănătăţii mintale", dar notează și că sporturile de echipă, ciclismul, aerobicul și exercițiile la sală sunt cele mai bune.
1,2 milioane de respondenți
Studiul publicat în The Lancet Psychiatry se bazează pe analiza unor chestionare care au fost completate de peste 1,2 milioane de persoane adulte din Statele Unite, între anii 2011 și 2015.
Aceștia au trebuit să selecteze ce fac dintr-o listă de 75 de activități fizice și să spună de câte ori pe săptămână le fac și cât timp le alocă.
O altă întrebare a fost: „Dacă vă gândiţi la sănătatea dumneavoastră mintală - inclusiv stresul, depresia şi problemele emoţionale - câte zile din ultimele 30 nu v-aţi simţit bine?".
După ce au analizat răspunsurile primite, cercetătorii au ajuns la concluzia că „persoanele active fizic au declarat, în medie, cu 1,5 zile mai puţin pe lună în care nu s-au simţit bine din punct de vedere al sănătăţii mintale în comparaţie cu cele care nu fac mişcare".
Respondenţii au declarat, în medie, că au lunar circa 3,5 zile de „stare mentală proastă".
Prea mult sport nu-i bun
De asemenea, s-a stabilit că doza ideală de exerciţii fizice este de „45 de minute, de trei până la cinci ori pe săptămână". Culmea e că dacă acest interval este depăşit, efectele benefice sunt diminuate, așa că excesul de sport la sală nu face bine, cei care fac chiar și trei ore de activitate fizică pe zi raportând o stare psihică mai puţin bună în comparaţie cu cei care nu făceau mişcare.
Studiul, care a fost coordonat de un cercetător în psihiatrie de la Universitatea Yale (Statele Unite), Adam Chekroud, reprezintă o observaţie statistică şi nu stabileşte o legătură de cauzalitate, notează AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu