„Totul e relativ” de Alan Ayckbourn, în regia lui Felix Alexa

Catrinel Dumitrescu și Contantin Cotimanis. Copyright Maria Ștefănescu
Catrinel Dumitrescu și Contantin Cotimanis. Copyright Maria Ștefănescu

Programul Regizori mari pe Bulevard îl readuce pe Felix Alexa la Teatrul Nottara după treisprezece ani. A montat aici spectacolele Hora iubirilor de Arthur Schnitzler, în 2002, și Leonce și Lena de Georg Büchner, în 2004, la Sala George Constantin.

Pentru întoarcerea la Teatrul de pe Bulevard, regizorul a ales comedia Totul e relativ(în orginal: Relatively Speaking) a cunoscutului dramaturg britanic Alan Ayckbourn, în traducerea Irinei Velcescu. Scenografia este semnată de Andrada Chiriac, iar muzica, de Alexei Țurcan. Din distribuție fac parte Catrinel Dumitrescu (Sheila), Constantin Cotimanis (Philip), Gabriel Răuță (Greg) și Raluca Gheorghiu (Ginny).

 

“Am ales să montez textul lui Alan Ayckbourn cu senzația că nevoia acută de comedie a publicului, nevoie ce vine din dorința de a evada din realitatea înconjurătoare, va fi satisfăcută, dar într-un mod mai straniu. Și asta pentru că ceea ce m-a atras cu adevărat în Totul e relativ nu e numai scriitura dramatică, ce îmbină armonios replicile cu haz și situațiile magistral construite, ci un cinism profund, un umor negru ce ține de relativitatea și fragilitatea sentimentelor, o ambiguitate a relațiilor degradate, ce produce un comic exploziv, dar care are la bază, paradoxal, o tristețe profundă. Tristețea ce vine tocmai din faptul că iubirea, certitudinile, totul în viață… e relativ”, mărturiseşte Felix Alexa.

(w670)

Gabriel Răuță și Raluca Gheorghiu. Copyright Maria Ștefănescu

 

Unul dintre cei mai importanți regizori români, Felix Alexa s-a născut în 1967 și a absolvit UNATC în 1991. În perioada 1991-1992, a lucrat, ca asistent de regie, cu Peter Brook, la Bouffes du Nord din Paris. Începând din 1993, a predat fără întrerupere la Departamentul „Regie Teatru” al UNATC, fiind în prezent directorul departamentului. A montat peste cincizeci de spectacole în România, Croația și Coreea de Sud și a ținut workshopuri în numeroase orașe ale lumii: la Paris, la Conservatoire National și la Théâtre du Soleil-ARTA, la Seul, la Compania Națională de Teatru din Coreea și Seul Institute of the Arts, precum și la universități naționale de teatru din Beijing, Shanghai, New Delhi, Singapore și la National Institute of Dramatic Art din Sydney. De asemenea, a participat la festivalurile internaționale din Avignon, Florența (Fabbrica Europa), Moscova (Solo. International Theatre Festival of One-Man Productions), St. Petersburg (Baltic House Theatre Festival), Dublin, Sibiu.

(w670)

Scenă din spectacol. Copyright Maria Ștefănescu

Printre cele mai importante spectacole ale sale de teatru clasic și contemporan se numără: Livada de vișini de A.P. Cehov (Teatrul Național din București), Pescărușul de A.P. Cehov (Compania Națională de Teatru din Coreea), Visul unei nopți de vară de W. Shakespeare (Teatrul Național din București) și Richard al II-lea de același autor (National Theatre Company of Korea), Domnișoara Iulia de A. Strindberg (Teatrul Maghiar de Stat Cluj și National Theatre Company of Korea) și Pelicanul de același autor (Teatrul Maghiar de Stat Cluj), Jocul dragostei și al întâmplării de Marivaux, Revizorul de N.V. Gogol, Roberto Zucco de B.M. Koltès, Terorism de Oleg și Vladimir Presniakov (Teatrul Național din București), Scaunele de E. Ionesco, Moartea unui comis-voiajor de Arthur Miller (Teatrul Bulandra), În rolul victimei de Oleg și Vladimir Presniakov (Teatrul Metropolis) etc.

(w670)

Constantin Cotimanis, Gabriel Răuță și Catrinel Dumitrescu. Copyright Maria Ștefănescu

Felix Alexa a obținut de-a lungul timpului premii prestigioase: Premiul UNITER pentru debut, Premiul Criticii pentru cel mai bun spectacol și pentru cea mai bună regie, Premiul Ministerului Culturii pentru cel mai bun spectacol și pentru cea mai bună regie, Premiul Festivalului de Dramaturgie Contemporană pentru cel mai bun spectacol și pentru cea mai bună regie, iar în 2004 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Sir Alan Ayckbourn s-a născut în 1939 și este un prolific dramaturg şi regizor britanic. A scris peste șaptezeci de piese și a fost, între 1972 şi 2009, directorul artistic al Teatrului Stephen Joseph din Scarborough, unde au fost jucate în premieră aproape toate piesele sale. Peste patruzeci dintre acestea au fost jucate, ulterior, la teatre din West End, la Royal National Theatre sau la Royal Shakespeare Company. Piesele lui A. Ayckbourn au fost traduse în peste treizeci și cinci de limbi şi se joacă pe scenele din întreaga lume. Zece dintre ele au fost montate şi pe Broadway. Prima lui piesă de mare succes, Relatively Speaking, a intrat, în 1969, în repertoriul de la Duke of York’s Theatre.

(w670)

Un comic care are la bază o tristețe profundă. Copyright Maria Ștefănescu

În 1997, Alan Ayckbourn a fost înnobilat de către regina Elisabeta a II-a, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea teatrului britanic. Sir Ayckbourn a continuat să scrie şi să-şi pună în scenă propriile piese. Cu fiecare nou text, şi-a consolidat reputaţia, rămânând unul dintre marile nume ale teatrului contemporan. Alan Ayckbourn a câştigat numeroase premii, printre care şapte distincţii acordate de publicația londoneză Evening Standard și un Premiu Tony.

Alan Ayckbourn, un maestru al satirizării clasei mijlocii şi a manierelor acesteia, a fost comparat deseori cu Noel Coward şi cu Harold Pinter. Inspirându-se din mediul în care a crescut, el realizează portrete de o ironie muşcătoare ale oamenilor ce duc o viaţă banală, piesele lui pendulând între comedie şi farsă.

Primele spectacole vor avea loc în 12 și 13 mai, la ora 19.00,la Sala Horia Lovinescu,. Reprezentația din 21 mai, ora 17.00, face parte din programul aniversar Nottara ’70.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel